Håll koll på småkrypen på ditt husdjur

Magnus Östberg

kryp

För oss människor är fästingar något som vi ogillar och som kan orsaka allvarliga sjukdomar. Men det gäller också i allra högsta grad våra husdjur.

– Vi märker att våra mildare vintrar ger fler och fler fästingar, berättar Johan Holmström som driver Eksjö Djuraffär. Det är ett stort problem för både hund- och kattägare som vi diskuterar dagligen under sommarmånaderna, berättar han.

Självklart finns det gott om hjälpmedel till hands för det djur som fått en fästing. Men det mest grundläggande tipset är daglig kontroll, menar Johan.

– Att borsta igenom din hund eller katt varje dag och vara uppmärksam är det bästa du kan göra. Dessutom får du ju då en mysig stund tillsammans med ditt husdjur och det är ju värt mycket, konstaterar Johan.

Johan tipsar också om att använda förebyggande schampon eller liknande som har tydliga dofter.

– Fästingar gillar inte skarpa dofter. Vi har till exempel ett lavendelschampo för hundar som fungerar väldigt bra, säger han.

Men om man ändå drabbas av fästingar, vad gör man då?
– Då tycker jag att man ska testa ett biologiskt fästingmedel. De fungerar väldigt bra även om du i vissa svåra fall kanske får kombinera flera olika medel för att få samma effekt som med ett mer kemiskt medel, säger Johan.