Men sen blir det februari…och mars. Plötsligt har den en gång så spirande entusiasmen lagt sig en aning och den välbekanta bekvämligheten kommer åter igen smygande. TV-soffan och den goda maten tar sakta, sakta upp allt mer av vår tid och så plötsligt en dag så upptäcker vi att vi har slutat träna.
– Men till nästa nyår ska jag ta tag i träningen igen! Känner du igen dig? Ja, sannolikheten är ganska stor, för det är ett vanligt beteendemönster som drabbar de flesta motionärer någon gång. Men hur ska man då undvika att ramla i denna klassiska fälla?
Det allra bästa tipset är att hitta en träningsform som du verkligen gillar. Om du inte tycker att träningen är rolig, så kommer du förr eller senare sluta att träna. Vad som passar just dig måste du så klart upptäcka själv, men utbudet i Eksjö är stort och sannolikheten är ganska god för att du kan hitta en träningsform som du gillar.
Ett bra motivationstips är att motionera tillsammans med en vän
När du väl har hittat något som du gillar så ska du bestämma din ambitionsnivå. Ska du träna fem dagar i veckan eller en dag i veckan? Om du vill hitta ett hållbart träningsupplägg måste det passa in på ett bra sätt i ditt vardagsliv, annars är det sannolikt att träningen kommer att få stryka på foten till förmån för annat. Kanske kan du stiga upp lite tidigare en dag i veckan och ta en promenad eller gå till gymmet innan jobbet? Då behöver du inte försaka något annat och du har fortfarande kvällen ledig när du kommer hem från jobbet eller skolan.
Det är alltid bättre att börja med lite träning och sedan öka om du märker att du har tid, intresse och möjlighet. Om du börjar träna fem dagar i veckan och sedan tvingas att minska på träningsmängden så kommer du oundvikligen känna att du har misslyckats – och träning ska ju förknippas med positiva känslor!
Du måste också anpassa din ambitionsnivå till vad du har för mål med din träning. Tränar du för att må bättre och kanske gå ner något kilo eller tränar du för att åka Vasaloppet eller springa Stockholm maraton? Träningstyp och träningsmängd ser ju av naturliga skäl helt olika ut beroende på din målsättning.
Oavsett hur mycket och hur ofta du väljer att träna så är det bra att på förhand bestämma dag och tid. Om du bara tränar när du ”känner för det”, så kommer du att märka att du efter en tid allt mer sällan gör just detta. Varje måndag kl. 18 är alltid bättre än ”en gång i veckan”! Bestämda tider gör också att du inte kommer hoppa över promenaden bara för att det ”nog börjar regna snart”.
Träning kräver som så mycket annat ett stort mått av motivation. Speciellt när du är lite trött, det är mörkt ute och favoritprogrammet på tv alldeles strax ska börja. Då gäller det att stålsätta sig och inte ge efter för bekvämlighetstankarna som så gärna vill dra ner dig i soffan igen. Ett bra motivationstips är att motionera tillsammans med en vän. Då kommer ni att pusha varandra och det kommer att kännas lite svårare att hoppa över träningspasset.
Ett annat bra tips är belöna sig själv. Gör ett eget klippkort och hitta på något skoj varje gång du har avverkat tio träningspass. Låt hellre belöningen vara en upplevelse som till exempel ett biobesök än en påse godis.
Träning är ett begrepp som kanske skrämmer en del människor. Men det är viktigt att komma ihåg att träning kan vara så mycket olika saker. Stenhårda intervallpass, hinderbanor eller maxlyft med skivstången på gymmet. Men också lugna promenader runt kvarteret, en cykeltur till affären eller en simtur i sjön. Det viktigaste är att du tar dig tiden att upptäcka vad som passar just dig. För all träning är bra träning!
Vilken motion föredrar du!
…och varför är det en bra träningsform
Sara Stojanovic
Leder dansgrupper på Studieförb. Vuxenskolan.
”Grejen med dans är att man har igång hela kroppen. Nästan varje muskel får jobba! Dans är en väldigt allsidig träning som ger både styrka, balans, kondition, smidighet och vighet. Och så blir man glad av att dansa!”.
Anna Gustafsson
Leder Qigong på Pure Balance
”Qigongen ligger mig absolut varmast om hjärtat och den gör mig så glad. Qigong är en meditativ träningsform där man kombinerar mjuka rörelser med andning och mentalt fokus. Allt för att förbättra energiflödet i kroppen, vår livsenergi. Ökad rörlighet, ökad kroppskännedom, förbättrad sömn, stressreducering är några av alla härligt positiva effekter av qigongen. Och en fantastisk väg till inre balans, en balans som alla är i behov av i dagens högpresterande samhällen.
Bo Magnusson
Tränar på Nikaro
”Jag tränar på gymet men går även på en del pass såsom cirkelgym, och spinning. Sammanlagt brukar det bli ca fyra pass i veckan. På Nikaro finns även tillgång till personlig tränare, sjukgymnaster och massörer vilket är ett stort plus. Det blir extra trevligt eftersom det är en så bra blandning av gamla och unga motionärer!”
Joakim Creutz
Tränar truppgymnastik med EGS
”Jag tränar truppgymnastik för vuxna. Det är en bra och allsidig träningsform som ger både styrka och kroppskontroll. Att göra volter och stå på händer gör också att man utmanar sig själv – övningarna handlar mycket om att våga! Båda mina döttrar tränar truppgymnastik, så det var den vägen jag hörde talas om att det fanns en vuxengrupp. Det som är bra är att nivån anpassas efter deltagarna, så alla kan prova på”.