Hallå där!

Redaktionen

Lennart Sundberg, skadeförbyggare på Länsförsäkringar!

lennart-sundberg

Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt ska du alltid ha hemma, säger Lennart Sundberg, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Bostadsbränderna ökar under december. Varför är det så?
– En stor orsak är så klart alla levande ljus. Ett levande ljus ska du aldrig lämna obevakat. Lämnar du rummet så ska du blåsa ut ljuset. Då minimerar du risken för att olyckan är framme.
– Under julen är vi alla lite extra stressade och lite extra trötta. Då är det lätt att glömma att blåsa ut ett ljus. Även alkohol är en faktor som gör att vi blir slarvigare och kanske lättare somnar ifrån ljusen vi har tänt.

Vad finns det för faror förutom levande ljus?
– Matlagning är faktiskt en vanlig orsak till bränder. Speciellt om du gör långkok så är det viktigt att du ser till att det inte kokar torrt. Börjar det brinna i grytan och det tar sig i köksfläkten så sprids det snabbt!
– Om du har en braskamin eller en kakelugn är det viktigt att du inte eldar för häftigt i den. Följ anvisningarna för just din kamin och se till att din skorsten är sotad enligt gällande föreskrifter och regler.

Till sist. Vad är ditt bästa säkerhetstips inför julen?
– Det är tre saker du alltid ska se till att ha hemma. Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Och se till att brandvarnaren fungerar!