Handla lokalt — Med distans

Redaktionen

Nöden är uppfinningsrikedomens moder, heter det. Och påhittighet bland Eksjös handlare råder det då ingen brist på — i rådande tider har många av stans handlare anpassat sin verksamhet för att kunna hjälpa de kunder som vill undvika den smittorisk som det innebär att röra sig i de välbesökta butikerna.

Marianne Tiger höll som bäst på att inventera sin sommargarderob och insåg att den behövde kompletteras, då hon fick ett meddelande från Carlos där hon varit en trogen kund sedan många år. I meddelandet stod att man som kund har möjlighet att boka egentid utanför butikens ordinarie öppettider för att minska risken för smitta.

– Det passade ju alldeles utmärkt! Jag fick en tid och därför är jag här idag. Det känns jätteskönt, för vi ska ju inte blanda oss med unga människor som faktiskt kan vara smittbärare trots att de känner sig helt friska, berättar Marianne.

Sophie Carlo, som driver butiken, berättar om idén:

– Det blev väldigt naturligt i och med att de som är över 70 år egentligen inte ska vara ute bland folk. Då får man försöka hitta lösningar även för den målgruppen. Vid den här tiden på året kan det vara ganska trångt i butiken med kunder som är sugna på nya vårkläder. Då kändes det självklart att erbjuda våra äldre kunder möjlighet att få komma in själva och handla i lugn och ro, utan att behöva oroa sig för att bli smittade.

Marianne passar även på att berömma sin lokala matbutik i Mariannelund. Dit kan hon maila en lista över vilka varor hon behöver, och får sedan hämta ut sin matkasse vid en särskild ingång nästa dag.

– De har till och med erbjudit sig att köra ut varorna, men jag tycker det känns skönt att få komma ut på en liten utflykt.

Marianne tycker det känns tråkigt att inte kunna umgås med människor som vanligt:

– Vi är ju skapade för gemenskap, och vi mår bäst om vi får umgås med varandra. Jag kan inte åka och träffa familjen som bor flera mil härifrån, och det känns lite tråkigt.

Som tur är finns det både telefon och andra tekniska lösningar:

– Min systers son fyllde nyligen 50 år, då riggade de upp datorn ute i trädgården så vi fick möjlighet att se varandra och pratas vid en liten stund. Det var trevligt!

Förra veckan besökte Marianne ett café, men det gör hon inte om:

– Folk kom för nära och ville hälsa. De menar ju väl, men tänker sig inte för, säger hon.

Hon berättar vidare om hur flera andra i hennes ålder tycker att de levt så många år och hållit sig friska och inte tror att de behöver lyssna på rekommendationerna om fysisk distansering:

– De har fel inställning, för det här viruset är lömskt. Dessutom utsätter man sin omgivning för risken att bli smittad.

I skydd av markisens skugga har Borgs skor rullat ut röda mattan för de äldre.
Här får de möjlighet att med personlig service prova ut nya skor utan att behöva trängas bland andra kunder inne i butiken.
Ulla och Per Pihl, ursprungligen från Avesta men bosatta i Eksjö sedan många år, uppskattar att butikerna tar hänsyn till de kunder som hör till riskgrupper.

Kronans apotek

Hos apoteket på gågatan kan man ringa på ringklockan för att bli betjänad utanför butiken. Det går även utmärkt att ringa i förväg och berätta vad man vill köpa, så packas varorna i ordning och överlämnas utanför. Telefonnumret är 0770 222 030, och man ber att få bli kopplad till Eksjö. Betalar gör man med kontanter, swish eller PayEx i samband med hämtningen.

Eksjö stadsbibliotek

För dig som inte vill gå in på biblioteket finns det möjlighet att låna böcker över telefon. Du kontaktar biblioteket på
0381-361 00 och uppger vilka titlar man vill låna samt sitt låntagar-ID eller personnummer. Sen är det bara att hämta upp böckerna utanför entrén vid avtalad tid. Det finns även ett bokinkast på husets norra gavel där böckerna kan lämnas tillbaka.

Eksjö bokhandel

Bokhandeln erbjuder en rad olika möjligheter för den som inte vill handla bland folk i butiken. Man kan förbeställa sina böcker som man hämtar upp utanför butiken. Bor man innanför stan kan man dessutom få hemleverans helt utan extra kostnad. För den som bor utanför stan skickas böckerna med posten mot porto. Betalning sker via swish eller faktura. Det går även utmärkt att boka ett privatbesök i butiken för den som vill botanisera bland bokhyllorna helt på egen hand. Kontakta bokhandeln på tel. 0381-100 60 eller maila till info@eksjobokhandeln.se och berätta hur du vill handla!

Näckrosen

För dig som är kund hos Näckrosen finns möjlighet att handla i butikens webbshop. Där finns i princip hela butikens sortiment.

Under Eken Bistro

Louise som driver Under Eken Bistro & Catering är ute på sin dagliga lunchrunda:

– För att undvika trängsel i lunchkön erbjuder vi färdigpackade lunchlådor, antingen för avhämtning eller utkörning. Den här våren har varit väldigt speciell, och vi har verkligen fått tänka till för att anpassa oss till det rådande läget.

För 85 kr får man en hemlagad varmrätt inklusive sallad och bröd, levererat till dörren – ett erbjudande som inte minst många företag har nappat på.

– Beställningar görs dagen innan på telefonnummer 0381-395 00. Har vi stängt går det bra att maila till undereken@eksjocamping.se före kl 22. Veckans meny går att se på vår facebooksida!