Nu är det hög tid att få koll på pollen

Redaktionen

pollen-eksjo
Redan innan det blir grönt på träden så kan det börja klia i ögon och näsa hos de som har någon form av pollenallergi. Först ut är hassel och nu i mitten av mars har även björken satt igång.

– Mitt absolut bästa tips är att skaffa allergitabletter i god tid innan säsongen drar igång. För många tycks det komma som en överraskning varje år trots att man egentligen vet mycket väl som kommer att hända, säger Eva Karlsson. Se till att ha tabletter som innehåller antihistamin och kanske även ögondroppar och nässpray i ditt husapotek, fortsätter hon.

Idag finns det ett stort utbud av olika receptfria mediciner som lindrar besvären vid allergi.

– Prata med personalen på ditt apotek, tipsar Eva. De är väldigt duktiga och hjälper dig gärna att hitta rätt i djungeln av preparat.

Om du får symptom som nästäppa, kliande och rinnande ögon och trötthet, och du är osäker på om det beror på allergi så finns det ett enkelt sätt att ta reda på det.

– Köp en liten förpackning med allergimedicin och prova att ta dem under en vecka. Om det hjälper så är du allergisk. Då kan du fortsätta ta tabletterna och du behöver inte söka vård, säger Eva Karlsson. Om du däremot svullnar upp i ansiktet, eller får problem med andningen ska du alltid vända dig till sjukvården, avslutar Eva.

3 tips från allergisköterskan

  1. Fyll på husapoteket i god tid
  2. Har du receptbelagd allergimedicin? Ofta gäller ett recept i ett år, så kontrollera att det inte har gått ut.
  3. Surfa in på 1177.se. Där finns många bra tips och massor av information om allergier.