Harrys flyttar in

Redaktionen

11 juni är det premiäröppning för Harrys i Eksjö, restaurangen som har flyttat in i den helt nybyggda fastigheten Ciselören – en arkitektdröm mitt i gamla stan som ståtar där Forssellska gården en gång låg. Vi träffade ägaren Johan Åsbrink som tar oss med på en resa från starten, och delar med sig av sina tankar och förhoppningar inför öppningen.

Johan, som bor i Skövde, upptäckte Eksjö när han tog över Lunnagårds sjukhem för 5 år sedan:

– Jag spenderade många ensamma kvällar i min övernattningslägenhet, och var så imponerad över hur många restauranger det ändå fanns i en så pass liten stad som Eksjö. Jag kände ändå att det saknades ett ställe med förutsägbara öppettider. Gick man gå ut en måndagkväll i februari var det inte alltid lätt att hitta någonstans att äta.

Idén och drömmen om att öppna en krog föddes och samtal med flera olika franchiseföretag inleddes: ”Jag var först inne på att starta något helt nytt under namnet Oaklake Inn, men eftersom restaurangbranschen var ny för mig kändes det tryggt att ha ett koncept i grunden. Jag hade dialoger med ett flertal kedjor och alla var intresserade! Till slut landade jag i Harrys. Jag tycker att konceptet och och den traditionella inredningen verkligen gör gamla stan rättvisa.

Johan berättar att en vanlig missuppfattning är att Harrys är en sportbar: ”Många blandar nog ihop det med O’Learys – båda logotyperna går i grönt så det är förmodligen därför! Vi kommer inte att visa någon sport, vi har faktiskt inga skärmar överhuvudtaget”, skrattar Johan. ”TV kan man se på hemma. Hit kommer man för att umgås!”. Allt enligt devisen ”i gott sällskap”, som är Harrys slogan.

En idé som började för två år sen är nu bara dagar från att bli verklighet. Johan berättar om känslan inför öppningen: Det var verkligen speciellt när möblerna kom på plats och allt började bli klart. Plötsligt blev visionen jag har levt med fysiskt verklig, en otroligt häftig känsla som jag är tacksam över att få uppleva!”

Johan ser fram emot att äntligen få öppna dörrarna för sina gäster, även om inte allt är exakt som han hade önskat.

– Coronaviruset var inte riktigt med i planeringen, vi skulle egentligen ha öppnat i april men har fått skjuta fram det två månader.

Under tiden har delar av personalstyrkan, varav en restaurangchef som senast på meritlistan varit barchef på Hooks Herrgård, fått jobba med verksamheten på Lunnagård.

– Mötet är en stor del av konceptet, så när vi nu öppnar gör vi det i ett format som är ett par steg ifrån vad vi hade önskat. Vi kommer följa myndigheternas rekommendationer så det blir inget mingel eller barhäng, utan endast bordsplacering för att hålla isär sällskapen”, fortsätter Johan, som ändå ser positivt på det rådande läget:

– Det blir en mjukstart, nu kan vi sakta bli varma i kläderna och växa in i verksamheten.

Något som kommer skilja restaurangen från övriga syskon i franchisekedjan är en tydlig nisch mot drinkar och cocktails:

– Det är ett äkta hantverk! Vi kommer bland annat erbjuda 24 olika gindrinkar, och allt kommer hålla en riktigt hög nivå.

Johan avslutar med att uttrycka sin stolthet över att få vara en del av Eksjös matgata:

– Det vi har här är faktiskt något väldigt unikt! Det är inte många inlandsstäder av Eksjös storlek som kan skryta med ett sånt restaurangutbud.

Harrys kommer att ha öppet alla dagar i veckan 16-22, fredagar och lördagar som längst till kl 01.