HET BOSTADSMARKNAD I EKSJÖ

Magnus Östberg

”NYPRODUCERAT GER KOLL PÅ PRISET”

När bostadspriserna skjuter i höjden kan det vara läge att titta närmare på att köpa nyproducerat. Det menar Eleonor Björnhag, mäklare på Fastighetsbyrån i Eksjö.

– Om du köper en nyproducerad bostad slipper du ju budgivningar helt och hållet vilket gör att du vet exakt vad din bostad kostar, säger hon.

Fastighetsbyrån har precis presenterat ett nytt område i Kvarnarp som heter Vårlöken.

– Det är ett område där lägenheter blandas med radhus som  kommer att bli väldigt trevligt. Att det byggs i Eksjö är ju väldigt positivt eftersom det alltid är brist på bostäder.

Eleonor är ny mäklare på Fastighetsbyrån, men knappast ett okänt ansikte på fastighetsmarknaden.

– Jag har jobbat på Fastighetsbyrån här i Eksjö i 13 år, men har nu kompletterat min utbildning så att jag kan jobba som mäklare, berättar hon.

”Det är Säljarens  marknad i Eksjö”

Under de senaste tre månaderna har priserna på villor i Eksjö stigit med 14,5 procent enligt Svensk mäklarstatistik.

– Vi ser en stor efterfrågan på villor i Eksjö med omnejd. Ett lågt utbud gör att många slåss om de få objekt som kommer ut vilket resulterar i höga priser. Varken pandemin eller en ekonomisk osäkerhet rubbade bostadsmarknaden under föregående år. Vi såg stigande priser under 2020 och det verkar fortsätta så även under 2021, säger Anna Sköld, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Eksjö.

Det är bostäder av alla typer och storlekar som efterfrågas av köparna och många tycks villiga att lägga mer pengar på sitt boende just nu.

– Vi ser också en viss trend av ”gröna vågen” där man söker ett lantligt boende men ändå nära stan. Lägg till sjönära läge så har du hela önskelistan, säger Anna.

”Lagom prisökning, bäst för alla”

Att  det är säljarens bostadsmarknad för tillfället råder inga tvivel om. Framförallt är efterfrågan stor på villor i Eksjö – trots att vi befinner oss mitt i en pandemi.

– Vi har fått anpassa oss och erbjuder till exempel videovisningar för alla objekt just nu. Det ger kanske inte samma känsla som att se huset på plats, men är ett bra komplement när det är svårt att träffas fysiskt, berättar Erik Wärme på Svensk fastighetsförmedling.

Efterfrågan på bostäder i Eksjö i kombination med brist på objekt till salu har drivit upp priserna.

– Det är så klart trevligt för säljarna, men det allra bästa är ju en lagom och stabil prisökning. Då blir det mest långsiktigt hållbart, säger Erik.

Svensk fastighetsförmedling i Eksjö finns idag på Södra Storgatan 13 men i mitten av april flyttar de in i Svedboms lokaler på samma gata.

– Där får vi lite större yta för att kunna ta emot kunder på ett ännu bättre sätt. Dessutom har vi öppnat kontor i Vetlanda och hoppas kunna etablera oss på den marknaden med samma fina erbjudande som vi har i Eksjö och Vimmerby sedan tidigare, berättar Erik.