– Titta i munnen och i öronen och känn igenom tassar och päls, säger Lovisa Ronnfors, legitimerad veterinär på Höglandets veterinärpraktik. Vänj djuren vid detta redan i tidig ålder och låt det bli en rutin, fortsätter hon.Ett annat bra tips på förebyggande vård är att ta väl hand om tänderna på ditt djur.
– Det optimala är att borsta av tänderna varje dag, men jag tycker åtminstone att man ska göra det någon gång i bland, säger Lovisa. Du kan ta lite gasbinda runt fingret och bara gnugga lite på tänderna, tipsar hon.
En onödig belastning som väldigt många husdjur utsätts för är övervikt.
– Min bedömning är att minst hälften av alla hundar och katter väger för mycket för sitt eget bästa, säger Lovisa. Många djurägare är oroliga för att deras djur är för smala, men det är ytterst ovanligt. Väg ditt djur med jämna mellanrum och var uppmärksam på förändringar, fortsätter hon.
Håll din hund i form!
Om du jagar med din hund är det speciellt viktigt att hålla den i god fysisk form.
– En hund som inte är tränad och som plötsligt ska ut och jaga, kanske flera dagar i sträck, kommer att få det väldigt jobbigt, förklarar Lovisa. Håll igång din hund med regelbunden motion hela året runt så är de betydligt bättre förberedda när jaktsäsongen kommer, fortsätter hon.
Lovisa har fler bra tips för dig som har jakthund.
– Efter en jaktdag är det väldigt viktigt att du känner igenom din hund. Kolla tassar, ögon och var uppmärksam på sår eller skav. Gör det direkt efter avslutad jakt, innan du släpper in hunden i bilen, säger Lovisa. Ha alltid ett litet ”nödkit” med dig. Koksalt för sårtvätt, ett tratt och även en munkorg kan vara bra att ha snabbt tillgängligt om du upptäcker en skada, fortsätter hon.
Som djurägare är du den som känner ditt djur allra bäst och det inte ovanligt att du känner på dig när något inte är som det ska.
– Det går bra att höra av sig till oss för rådgivning om du är orolig, så kan vi tillsammans avgöra om du behöver söka veterinärvård, avslutar Lovisa Ronnfors.