I Eksjö blir det alltid vinter

Magnus Östberg

alltidvinter
Foto: Johan Lindqvist

Konstsnöspåret vid Skidstugan i Eksjö har varit riktigt lyft för alla inbitna längdskidåkare. Spåret lockar inte bara skidåkare från Höglandet utan även större delen av södra Sverige.
– Vi har haft skidåkare från Skåne som åker till Eksjö för ett träningspass – över dagen, berättar Johan Aulin som är spårgeneral i Eksjö SOK.

Det är den tredje säsongen med konstsnö i Eksjö och väderprognoserna börjar se lovande ut för snöproduktion. Om termometern håller sig runt tre minusgrader under ett par dygn och prognosen lovar fortsatt kallt så laddas kanonerna och medlemmarna i Eksjö SOK går man ur huse för att göra det möjligt för skidentusiaster att staka sig trötta.

– Förra året drog vi igång på julaftonskvällen och jobbade stenhårt i tio dygn för att få till en bra mängd snö. Vi har som mål att försöka producera ”för mycket” snö. På så sätt får vi en spårbädd som är minst en halvmeter tjock. Då klarar vi mildväder under en längre tid utan att skidåkningen blir lidande, berättar Johan.

Konstsnöspåret är ett rätt så lättåkt spår på tre kilometer med en bredd som gör att det finns plats för både fristilsåkare och klassisk skidåkning.

– Vår plan var att skapa ett vasaloppsspår för den vanliga motionären utan extrem kupering. Och det verkar ju ha funkat eftersom besöksfrekvensen har ökat hela tiden, säger Johan.

Extra kanon

En nyhet inför årets säsong är att klubben har investerat i ytterligare en snökanon som ska användas för att ge lite extra snötyngd åt området kring Skidstugan. Så nu är det bara minusgraderna som fattas…

– Vi hade en prognos som såg bra ut, men nu har meteorologerna ändrat sig igen. Vi måste ju ha en trovärdig prognos innan vi drar igång, annars blir det en ganska stor apparat att avbryta och dra in all slang igen.

Försäljningen av spårkort har redan tagit fart och Johan poängterar att intäkterna från försäljningen går direkt tillbaka till anläggningen.

– På så sätt kan vi fortsätta utvecklas och skapa ännu bättre skidupplevelser för våra besökare, avslutar Johan.

Konstsnöspåret i Eksjö

Längd: 3 km. Antal snökanoner: 10 st

Spårkort köper du på Intersport, simhallen
eller på plats (du kan betala med Swish eller med kort om det finns personal på plats).
Aktuell spårstatus hittar du på www.skidspår.se