Förbered dig för influensasäsongen

Kristoffer Karlsson

influensan

Vintern är på intåg och med den kommer influensan som ett brev på posten.
– Influensasäsongen brukar vara i några månader och drabbar upp till ca 15 procent av ­befolkningen, berättar Eva Palmberg, distriktssköterska på Vårdcentralen i Eksjö.

– När du har blivit smittad så bryter influensan ut efter en till tre dagar, berättar Eva Palmberg, sjuksköterska på Höglandssjukhuset i Eksjö. De vanliga symptomen är hög feber och huvudvärk. Du kan också få hosta, muskelvärk och ömmande ögon. Efteråt är det inte ovanligt att man känner sig trött i ett par veckor, fortsätter Eva.
När du har influensa och feber så är det viktigt att vara hemma och vila, och att du dricker mycket. Det är också bra att försöka äta, även om aptiten inte är lika bra som vanligt.
– Ett annat tips är att ligga med huvudet högt. Då brukar det vara lättare att andas, säger Eva.
Influensa orsakas av virus och då hjälper inte antibiotika, men det finns läkemedel som kan lindra besvären.
– Vanliga smärtstillande och febernedsättande läkemedel samt nässpray kan vara skönt att ha nära till hands. Det ger tillfällig lindring och kan köpas utan recept, säger Eva Palmberg. Hostmedicin däremot brukar oftast inte hjälpa vid influensa. Varm dryck kan då vara ett bra sätt att lindra besvären vid hosta, tipsar Eva.
Om du har hög feber som inte går ner efter tre till fem dygn så ska du söka vård. Samma sak gäller om din feber går ner och sedan börjar stiga igen.
– Blir du plötsligt mycket sämre, så hör av dig till sjukvårdsrådgivningen på 1177, eller kontakta din vårdcentral, säger Eva.

Hur skyddar man sig?

Eftersom influensan smittar redan innan du märker några symptom så är det väldigt svårt att helt skydda sig. Viruset smittar genom luften vilket så klart gör det än svårare att undvika. Att tvätta händerna ofta och inte vidröra ögonen, näsan eller munnen samt hosta och nysa i armvecket kan vara ett sätt att begränsa smittrisken.
För den stora majoriteten så är influensan inte något farligt. Den går för det mesta över av sig själv efter ungefär en vecka och man behöver inte söka vård.
– Om du däremot tillhör någon av riskgrupperna så rekommenderar vi att du vaccinerar dig. Till riskgrupperna hör bland annat personer över 65 år, gravida, kraftigt överviktiga och människor som har någon form av hjärt-, lung- eller leversjukdom, förklarar Eva Palmberg.

TIPS!

Tillhör du någon av riskgrupperna? Kontakta din vårdcentral – vaccination inför säsongsinfluensan startar den ­
3 november.