Inred med grönt

Magnus Östberg

Stora, gröna växter i stora krukor som blir en naturlig del av inredningen. Det är en trend som fått fotfäste i våra hem och som kommer bli ännu tydligare under hösten.
– Bland annat hänger det ihop med odlartrenden och hur 1980- och 1990-talet syns även när vi inreder hemma, säger Anna Nelzén på Blomsterboden.

När du kliver in på Blomsterboden blir det uppenbart att gröna växter är på frammarsch. Här samsas slingrande klätterväxter med storbladiga kreationer i dovt färgade krukor – bland mycket annat så klart.
– I takt med att inredningstrenderna går mer mot att vi har mustiga färger på väggarna hemma – och ibland till och med i taket – så blir de gröna, lummiga växterna en fin kontrast, säger Anna Nelzén på Blomsterboden.
Tiden är förbi när ”ljust och fräscht” var ett självklart samlingsbegrepp för all inredning. Inte ens krukorna är vita längre.
– Med färgade krukor blir det inte riktigt lika snyggt med blommande växter. Då passar gröna växter bättre och på något sätt så vill man gärna gå mot en lummig känsla i hemmet med mycket och stora gröna växter – så att det nästan blir lite djungelkänsla, berättar Anna.
– Men jag tror också att trenden speglar samhället i stort. Vi tillbringar mycket tid på jobbet och gröna växter är mycket mer lättskötta än blommande, tillägger hon.
Men stora växter innebär också mer komplicerade transporter.
– De allra flesta tar ju inte jättekrukan under armen och bär hem den – och alla har inte bil. Därför har Interflora lanserat konceptet Gröna flora som innebär att du kan beställa dina växter på nätet och få dem hemkörda – samma dag, berättar Anna.
Trenden att odla i trädgården är också något som tagit sig in i våra vardagsrum. Idag är det inte bara tomater, kryddor eller paprika som växer i våra hem.
– Det är riktigt trendigt att odla blommor från frön eller sticklingar. Även om vi inte är en handelsträdgård får vi mycket frågor från våra kunder om olika typer av odling. Och eftersom vi älskar blommor hjälper vi mer än gärna till med så mycket vi kan, säger Anna.
Men även om den gröna trenden är stor för tillfället är Anna tydlig med att det mesta är ”rätt” idag. Vill du blanda terracotta med bronsfärgat och småblommigt är det helt okej.
– Det viktigaste är ju att man har en stil som speglar sin egen personlighet. Det märker vi bland annat på att prydnadssakerna är tillbaka. Även där känns det viktigt för de flesta att ha prydnadssaker som speglar dig, avslutar hon.

Snygga krukor i stengods. Snygga växter kräver snygga krukor. Dessa stengodskrukor kommer från Ernst och finns två storlekar. Krukorna hittar du hos Blomsterboden.

Grönt & fint i fönstret. Att ha snygga krukor och växter i fönstret är självklart. Den här coola krukan och växten Silverkalla eller King of Siam som den också heter, kommer från Bringners Blomsterlandet.

Satsa på tåliga krukväxter. Simon Larsson på Spakarps plantskola tipsar om att satsa på tåliga krukväxter som tål att torka ut ibland och ”glömmas” lite. Till exempel Svärmorstunga, Euphorbia och Kamelhårskalanchoe.