Jill Johnson: Från veranda till arena!

Magnus Östberg

jilljohnsson_eksjo

Foto: Peter Knutson

 

Jill Johnson är artisten som under sin 20 år långa karriär hunnit med det mesta. Hon har vunnit melodifestivalen, fått pris för bästa kvinnliga programledare, sjungit duett med Lionel Richie och skapat succéserien ”Jills veranda”. Nu är hon aktuell med showen som bär hennes namn och den 18 april tar hon steget från ”veranda” till Olsbergs arena.

Jill Johnson blev Jill med hela svenska folket när tv–programmet ”Jills veranda” sändes under förra året. Där mötte vi Jill som tillsammans med svenska artister tog sig an countryn på allvar. Idén till programmet var Jills, något som förvånade skivbolaget när hon presenterade idén för dem.

– Jag har tackat nej till väldigt mycket tv genom åren så när jag föreslog detta själv blev de lite förvånade. Men jag kände mig frustrerad och sökte utmaningar. Jag hade haft en lång period då jag gått från att spela in och turnera om vartannat så jag ville göra något nytt, berätta Jill som tagit en paus från repetitionerna när Eksjö & Co får en pratstund med henne.

Trots att Jill av många anses som Sveriges countrydrottning och ambassadör ville hon gräva sig djupare ner i countryn.

– Jag var trött på att countryn var missförstådd i Sverige så jag ville plocka ner det till ett enkelt akustiskt set och nörda ner mig i countryn. Innan ”verandan” var jag inte alls påläst om vad countryn står för eller var den kommer ifrån. Då var Johnny Cash bara en gubbe i svart skjorta som man lyssnade på några låtar av, säger Jill.

”Verandan” blev en succé utan dess like. Bland annat var de historien om den hemlöse Doug Seegers musikaliska geni som gick rakt genom rutan in i hjärtat på tittarna. Men det finns även andra förklaringar till framgången, menar Jill:

»Det är ju något fysiskt med musik. Ungefär som om du gillar kryddig mat eller inte.«

– Jag tror att programmet upplevdes som genuint och äkta i förhållande till annat i tv–utbudet. Det är vanliga, ärliga människor som är med och det tror jag berör. Dessutom visade jag nog upp en mer privat sida av mig själv än vad jag gjort tidigare, säger Jill.

Att programmet träffat rätt på mer än ett sätt blev tydligt när Jill fick ta emot tv–priset Kristallen för ”Årets bästa kvinnliga programledare” 2014. Men trots att hon tackat nej till mycket tv–uppdrag så har hon ett till på meritlistan; programledare för Melodifestivalen 2005 tillsammans med Marc Levengood.

– Ja, men det går inte riktigt att jämföra. Då var Marc min klippa som jag lutade mig mot. Jag stod mest och såg glad ut.

Country och Frank Sinatra

Jill Johnson har levt med musiken sedan 13 års ålder. Det första skivkontraktet kom som 16–åring men det var först i Melodifestivalen 1998 som det stora genombrottet kom. Då vann hon hela festivalen med låten ”Kärleken är” men själv ser hon ”Crazy in love” från 2003 som ett andra, och kanske större, genombrott.

– 1998 var jag inte så tydlig med vad jag själv ville göra. Då var jag bebutant och hade gjort väldigt många olika genres. 2003 hade jag hittat countryn och det blev mer äkta. Mer jag, säger Jill.

Countryn är musikstilen som idag är mest förknippad med Jill – och även om countrygenombrottet kom 2003 så har musikstilen funnits med sedan barnsben, berättar hon.

– Mamma och pappa spelade mycket Kenny Rogers, Dolly Parton och Emmylou Harris på skivspelaren hemma. Och som barn är det ju svårt att veta varför man gillar något. Det är ju något fysiskt med musik. Ungefär som om man gillar kryddig mat eller inte. Jag gillar country. Det är musik som berör mig, säger hon.

Under åren har Jill samarbetat med större delen av den svenska artisteliten och sjungit med Björn Skifs, Magnus Carlsson och Nina Persson – för att nämna några. Men hon har även hunnit med internationella drakar som Ronan Keating och Lionel Richie.
Finns det någon artist kvar som du drömmer om att jobba med?

– Ja, Emmylou Harris och Bonnie Raitt, svarar hon blixtsnabbt. Och om Frank Sinatra hade levt idag hade det varit en dröm att få jobba med honom, säger Jill.

Jills senaste album ”Songs for Daddy” är en storbandsplatta med amerikanska klassiker från bland annat Frank Sinatra och skivans titel förklarar sig själv.

– Hela skivan är en hyllning till min pappa som stöttat mig under hela min karriär och som introducerat mig till både Frank Sinatra och country, berättar Jill.
Att skivan bryter av mot countrymusiken ser hon inget som helst problem med.

– Det är så tråkigt att placera in alla musiker i ett fack. Jag har ju rört mig över olika genres genom åren och detta var fantastiskt kul att göra. Vi spelade in i Atlantis studio, live med Anders Berglund och storband. Det var en otrolig känsla och bland det roligaste jag gjort, säger hon.

Dansar hellre än bra

Showen ”Jill” som nu passerar genom landet innehåller också inslag från alla delar av Jills karriär. Showen bygger på de krogshower Jill satte upp i Stockholm och Göteborg under förra året, men trots det är det mycket repetitioner kvar.

–  Det är väldigt mycket repetitioner just nu. Det är nya danser som ska repas in och anpassas efter olika lokaler, säger Jill som beskriver sig själv som någon som dansar ”hellre än bra”.

– Men under tiden vi gjort krogshowerna har jag blivit bättre och hittat ett kvinnligare och öppnare kroppsspråk, tycker jag. Innan var jag väldigt ”rockig” men nu känner jag mig trygg i detta också, berättar hon.

»Jag är en ganska praktisk person och inte en tjej som släpar på läppstift och sånt«

Under showen i Olsbergs arena kommer publiken att bjudas på både gamla örhängen och nya diamanter. Ibland med Las vegas–touch och ibland mer avskalat. Blandningen av stilar och genres känns väldigt mycket Jill.

– Jag tror att många gillar mig för att jag är Jill – oavsett vilken musik jag spelar. Man vet inte riktigt vad man får. Det finns en viss tjusning i det, avslutar Jill.

Tandtråd finns alltid i Jills väska!

Tandtråd finns alltid i Jills väska!

4 saker Jill alltid har med sig

  1. Mobilen – ”tragiskt nog”.
  2. Vattenflaska.
  3. Plånboken.
  4. Tandtråd.

Antingen eller med Jill Johnson…

Staden———————–Landet
Gitarr—————————–Piano
Nashville———————-Ängelholm
”Den var taskig, men eftersom min familj bor i Ängelholm väjer jag det. Annars hade jag valt Nashville.”
Studio—————————-Live
”Vi spelar ju in allting live i studio så det som skiljer är ju publiken och det är ju alltid roligt att spela för publik så jag väljer live.”
Hemlagat————————-Restaurang
”Eftersom jag gett ut en kokbok känns ju hemlagat givet. Jag kopplar av i köket.”