Jonas brinner för mat och dryck

Redaktionen

Jonas Persson äger och driver Eksjö Stadshotell, men vägen till Eksjö har varit allt annat än spikrak. Han har haft många järn i elden under årens lopp och jobbat med mat och dryck i olika former både i Sverige och utomlands.

Intresset för mat och dryck väcktes redan i årskurs åtta när Jonas Persson praktiserade på Ringsjö värdshus i skånska Höör.

– När jag kom dit första dagen så möttes jag av kocken Palle Lindberg och min första tanke var att “Jag ska bli som han”, berättar Jonas.

Under gymnasietiden på restaurangskola i Lund så startade Jonas sitt första företag.

– Jag startade ett eventföretag och arrangerade bland annat studentbaler, studentfoto och sålde studentmössor, berättar han.

Efter gymnasiet och militärtjänst så drog Jonas till Rhodos för att arbeta som köksmästare på Jack´s Diner.

– Jag blev kvar där i sju månader och när jag kom hem så drog jag direkt vidare till Ålesund i Norge. På restaurangen i Ålesund så hade vi en stammis som jag lärde känna. Det visade sig att han hade en restaurang i Vejbystrand och det slutade med att jag började jobba hos honom, berättar Jonas.

Efter drygt ett år i Vejbystrand så köpte Jonas restaurangen och gav den namnet “Hos Jonas”.

– Sen drev jag den i 16 år. Vi hade öppet från påsk till september varje år plus lite julbord och catering. Resten av året spenderade jag på resande fot och fick se mycket av världen. Ofta jobbade jag på någon krog, men vissa år var jag bara ute och upplevde olika länder och matkulturer, säger han.

Innan Jonas hamnade i Eksjö så mellanlandade han bland annat på Casino Cosmopol i Malmö, jobbade som restaurangchef på Victoria Park och som ansvarig för mat och dryck på Malmö Arena.

– Där arrangerade vi bland annat Eurovision och JVM i hockey, berättar Jonas.

2016 fick Jonas tips om gästgivargården Margaretetorp utanför Ängelholm och beslutade sig för att ta kontakt med de som då drev verksamheten.

– Jag skickade ett meddelande och talade om vilka möjligheter jag såg med anläggningen och hur jag skulle kunna utveckla verksamheten. Vd:n fattade intresse och efter några träffar så fick jag möjlighet att börja jobba som restaurangchef, berättar Jonas. Jag fick stort gehör för mina idéer och vi fick ordentlig snurr på verksamheten. När jag ville köpa hela gästgivaregården så fick jag nej och valde då att lämna, fortsätter han.

Genom en vän fick Jonas höra att Johan Lindfors på Eksjö Stadshotell sökte efter en kompanjon.

– Det slutade med att jag köpte in mig i verksamheten och blev vd den 1 januari 2018. För ungefär ett år sedan så köpte jag hela bolaget och är idag ensam ägare av verksamheten, berättar han.

Det första Jonas gjorde för att sätta sin prägel på verksamheten var en storsatsning på mat och dryck.

– Vi gjorde om puben och skapade Alberts bistro & bar. Vi ville ha ett namn som mer förmedlade “kom och ät en god bit mat och drick ett glas vin” än “kom och ta en öl”, förklarar Jonas.

Hela puben renoverades och inreddes i en helt ny stil och Jonas upplever att intresset för mat och dryck har ökat bland eksjöborna.

– Jag ser det lite som mitt kall att inte bara servera utan att även utbilda våra gäster och besökare och få dem att lära sig mer om mat och dryck, säger Jonas. Ju mer du lär dig och förstår, desto mer kan du uppskatta en riktigt god måltid med en passande dryck, fortsätter han.

Vi gjorde om puben och skapade Alberts bistro & bar. Vi ville ha ett namn som mer förmedlade “kom och ät en god bit mat och drick ett glas vin” än “kom och ta en öl”, förklarar Jonas.

Under Jonas korta tid som vd på hotellet så har 20 nya rum skapats och i skrivande stund håller en helt ny svit på att färdigställas. Projekten är många och han har hela tiden många bollar i luften.

– Vi har dragit igång med dryckesprovningar och anställt en sommelier, Hanna Andersson, som även kommer att ha huvudansvaret för vår nya restaurang “Hos Jonas” som öppnar på Södra Storgatan i sommar, berättar Jonas.

Namnet är ”återanvänt” från Vejbystrandstiden och den nya restaurangen är Jonas senaste projekt.

– Det blir en unik restaurang där vi hela tiden kommer att byta ut menyn efter två månader. Det kan bli två månader italienskt och sen svenskt, grekiskt och så vidare. Vi kommer också att ha en stor uteservering och det kommer att, tillsammans med övriga restauranger, bidra till att skapa en härlig matgata mitt i centrala Eksjö, avslutar Jonas.

Jonas Persson

Ålder: 41 år

Familj: Sambon Emma och barnen Enzo och Inez.

Bakgrund: Entreprenör med många järn i elden. Äger och driver Eksjö stadshotell och öppnar i sommar nya restaurangen “Hos Jonas”.

Det bästa med Eksjö: “Det bästa med Eksjö är den goa andan i folket här. Man tar hand och bryr sig om varandra på ett sätt som man inte gör på andra ställen, samt att man är så lojal och nyfiken på när vi provar något nytt här.”