Jubileum för vaktparaden

Redaktionen

På midsommarafton är det traditionsenlig start för vaktparaden i Eksjö. Hemvärnets musikkår fyller staden med taktfasta toner och ståtlig prakt. Sedan förra året är Pierre Fogelström kårchef för musikkåren och efter förra sommaren är han minst sagt ”varm” i kläderna.

– Det var ju en riktigt varm sommar förra året och ärligt talat har jag det hellre så än att det regnar. Det blir ju en bättre upplevelse för publiken om det är sol och värme, säger Pierre.

Och publiken brukar strömma till. Under lördagarna fylls gator, torg och gränder av både eksjöbor, turister och tillresta som vill få en glimt av vaktparaden. I år firar kåren även jubileum. När årets sista konsert går av stapeln den 24 augusti är det nämligen uppträdande nummer 250 i ordningen.

– Det känns jätteroligt och vi kommer i vanlig ordning ha med oss både Smålands karoliner och husarer på jubileumsspelningen. Dessutom kommer det att bli lite extra jubileumskänsla just den dagen, lovar Pierre.

Ett annat spännande inslag i årets vaktparad äger rum den 29 juni. Då kommer nämligen Östgöta cykelorkester till Eksjö och gör sällskap med Hemvärnets musikkår.

– De är ett roligt tillskott eftersom de cyklar figurativt och spelar samtidigt. De kommer att uppträda när vi spelar framför kyrkan och vi tror att det är något som kan bli riktigt underhållande, berättar Pierre.

Vaktparaden i Eksjö äger rum under tio lördagar under sommaren. Och som vanligt bygger det på ett stort arbete av både frivilliga musiker och andra.

– Vi har ett fantastiskt team runt musikkåren som ställer upp och jobbar när alla andra är lediga. Det är inte bara musikerna utan många som ingår i organisationen som hjälper till med allt från trafik till andra praktiska frågor, säger Pierre.

Östgöta cykelorkester gästar vaktparaden i Eksjö den 29 juni.

Östgöta cykelorkester gästar vaktparaden i Eksjö den 29 juni.