Julfint på Strömsborg

Redaktionen

I den karaktäristiskt ockragula 10-talsvillan på Norr preppar Kimmie Stridh Dammegaard inför julens intåg, på sitt alldeles egna sätt. Mitt på matsalsbordets juldukning tronar en mossbeklädd trädstam som Kimmie gjort om till en ljusstake. “Jag är inte så mycket för julpynt egentligen, rött glitter och sånt där, utan gillar hellre att ta in naturen för att skapa julkänsla”.

Ljuslyktor i rad

“Mossa, pinnar, grenar och granar är för mej ett självklart sätt att skapa naturlig julkänsla”. Ett smart och billigt sätt att skapa stämning utan att behöva gå loss med konventionellt julpynt. “Och många av de här detaljerna är sånt som faktiskt funkar året runt”, fortsätter Kimmie. Utöver det tycker Kimmie inte att man behöver hålla dukningen så strikt och att man ska jobba med det man har. “Kika i skåpen där hemma, oftast kan man hitta något som kan bli en kul detalj.”

I villa Strömsborg, som är byggt 1910, har Kimmie bott med sin familj sedan 2019 och har sedan dess, mycket varsamt, förvandlat huset till en lugn oas. “Det allra viktigaste för att få en fin känsla hemma är såklart vilka människor man delar det med”, men utöver det kommer färgsättning — på såväl väggar och golv som inredningsdetaljer, på en stark andraplats. “Jag är en färgnörd! Kommer du in i ett hus där det inte finns en tanke bakom färgsättningen kan intrycket lätt bli spretigt”. I villa Strömsborg är det allt annat än spretigt. Detaljerna är omsorgsfullt utvalda och jordnära färgtoner löper som en harmonisk röd tråd från rum till rum. Kimmie betonar även vikten av att inreda med personliga föremål som betyder något. “Kliver man rakt in i en möbelkatalog känns det oftast ganska tråkigt och intetsägande. Det kan funka som bas, men för mej är det är viktigt att få in de speciella detaljerna för att sätta en personlig prägel på hemmet”. Som exempel berättar Kimmie om en liten keramikfigur som har fått en hedersplats i en glaskupol inne i matsalen. “Den har följt mej genom hela livet, mamma hade alltid den framme och hon har ärvt den i sin tur”.

Foto och text: Marcus Olsson och Alexandra Bjerhag.