Nöje & evenemang

Julmarknad i Eksjö

Foto: Magnus Östberg

Julstämningen börjar på Eksjö julmarknad

Eksjö julmarknad har utvecklats stadigt under de över 25 år som marknaden funnits. Den andra advent förvandlas centrala Eksjö till ett paradis för den som söker äkta småländsk julstämning.

– Det som är unikt med Eksjö julmarknad är att hela staden öppnar upp för hantverk, mat, musik och julkänsla. Dessutom är det ju inget inträde vilket också sticker ut om man jämför med andra julmarknader. Vi vill att det ska vara tillgängligt för alla att ta del av allt det som Eksjö julmarknad erbjuder, säger Lars Persson som är destinationsutvecklare på Eksjö kommun och som är den som leder arbetet med årets marknad.

Som traditionen bjuder är musiken ständigt närvarande på julmarknaden. I kyrkan, på torget och vid muséet och Åbron bjuds det på både musikalisk underhållning och annan underhållning.
– Vid Åbron avslutas båda dagarna med en väldigt vacker eldshow, berättar Lars Persson.

Gamla stan i Eksjö är självklart en central del av julmarknaden. Men även torget och hela centrala Eksjö har i år fått en gestaltning som kommer att kännas väldigt julig, menar Lars.
– Det är många olika arbetsgrupper som jobbar väldigt hårt med att få till en bra julmarknad varje år. Dels har vi personalen på museet som drar ett tungt lass, men vi har också många föreningar som lägger ner mycket tid och engagemang på allt från gestaltning till värdskap för att alla besökare ska känna sig välkomna, säger Lars.

Eksjö julmarknad lockar över 30 000 besökare varje år och en stor del av besöken kommer med buss till Eksjö. I år är det busslaster från Stockholm, Bohuslän och Öland för att nämna några av de mest långväga gästerna. Förutom högkvalitativt hantverk kommer besökarna även kunna se husarer till häst, gycklare, tomtegubbar, luciakröning och remmalag i vimlet.
– Eksjö julmarknad har något för alla som vill komma i julstämning. Det är på Eksjö julmarknad som julen börjar på riktigt, säger Lars Persson.

Foto: Magnus Östberg

Tre saker du inte får missa på Eksjö julmarknad

LÄDERHANTVERK

Bälten, väskor och allt däremellan visas och säljs av bland annat Jens Neelsens läderverkstad på Eksjö julmarknad.

FÅRSKINN

I år finns det flera utställare som säljer fårskinn. Bland annat Breviks gård kommer att sälja lammskinn från sin egen ekologiska gård.

MATHANTVERK

Maten är det som Eksjö julmarknad kanske är mest känd för. Här kan vi göra en lång lista men ett guldkorn är björksavsglögg från Björka gård.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Nöje & evenemang"

Sommarens vaktparader i Eksjö Om du befinner dig i Eksjö under sommarmånaderna är chansen stor att du stöter på Eksjö Vaktparad. Paraden består av en taktfast musikkår, tätt följd av ridande husarer. Högtidligt klädda marscherar de fram på stadens två …

Mitt i sommaren presenterar Jönköping Airport en spännande…vinternyhet! Från och med vintern 2019 kommer du att kunna resa till Spaniens största skidområde, Baqueira-Beret i Pyrenéerna, direkt från Jönköping. Anläggningen består av tre sammanbyggda s …

Äta glass i stora lass? Eller uppleva historiens vingslag? Eller kanske shoppa i unika butiker? Eller… ja, du förstår säkert vid det här laget att Eksjö bjuder på upplevelser som passar de allra flesta. Så packa bilen full av folk och kom hit vetja! …

Oakland släpper nytt album Eksjöbandet Oakland släpper nytt album den 1 juni i år. Nio nya låtar samlas på skivan med namnet ”Once in a while”. Oakland bildades inför en välgörenhetskonsert i Mariannelund 2014. – Då var tanken att det skulle vara en ti …

På långlördagen den 28 april blir det rabattjakt i centrala Eksjö. Det är eleverna på handelsprogrammet på Eksjö gymnasium som står bakom idén som de hoppas ska stärka handeln i staden. Det är för många som handlar i storstäderna och på nätet. Det kons …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Jörgen Gustafsson hjälper människor att få kontakt med ”andra sidan” och på visitkortet står det medium. – Det är ologiskt att det inte finns något efter döden, säger han. Han föddes i Eksjö 1962 och växte upp i en stor familj. Efter skolan jobbade han …