Nöje & evenemang

Eksjö julmarknad

julmarknad21

I år går julmarknaden av stapeln för tjugotredje året i rad. Men marknadstraditionen i Eksjö går hundratals år tillbaka i tiden och nog känner man historiens vingslag när man vandrar längs kullerstensgränderna i Gamla stan. Under två decemberdagar väntas omkring 25 000 besökare till Eksjö och hela stan fylls av människor, julgodis och hantverk. Vi kan varmt rekommendera ett besök på julmarknaden – ett perfekt sätt att komma i stämning inför julen!

Delikatesser och hantverk
– Det är hantverket som står i centrum på Eksjö julmarknad, berättar Pia Löfgren på Eksjö museum som ansvarar för organisationen kring marknaden. Den som förväntar sig marknadsknallar som säljer krims-krams kommer att bli besviken, fortsätter hon.

Under julmarknaden blandas sorlet från de tusentals besökarna med fantastiska dofter från bröd, ostar, korv, karameller och massor av andra delikatesser. Har du tur kan du stöta på någon av de kringvandrande gycklarna eller kanske en ridande soldat från Smålands Husarer. Du har också möjlighet att se många hantverkare och slöjdare i aktion, bland annat kan du på Fornminnes­gården ta del av ett så klassiskt hantverk som bokbinderi.

Nytt för i år är att julmarknaden tjuvstartar redan på fredagen med en julmarknad i miniatyr på Stora torget.

– Då kommer gyckargillet Uthopia att underhålla med en fantastisk eldshow, och besökarna har möjlighet att få något varmt att dricka på Stadshotellet, berättar Pia Löfgren.

Under julmarknaden bjuds det på levande musik, lucia­kröning och annan underhållning. Bland annat så kommer tomten att finnas på plats för att ta emot önskningar från alla barn.

– Det kommer att bli en fantastisk julstämning utlovar Pia Löfgren. Vi hoppas på lite snö också – det gör alltid att julkänslan infinner sig lite extra!

julmarknad2

 

Julens godsaker
Passa på att frossa i julens alla läckerheter. På Eksjö julmarknad finns allt du kan tänka dig! Marsipan, bröd, ostar, rökt fisk och korv, pastejer, ostkaka, marmelader, senap, choklad och mycket, mycket mer. Traditionella smaker och spännande nyheter i en underbar blandning!

Ladda ner programmet
Ladda ner hela programmet här
Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Senaste artiklarna i "Nöje & evenemang"

Det är mindre än två månader till jul och det är hög tid att boka julbord för firman, vännerna och släkten. Vad lockar dig? Mängder av sill, party eller klassisk julmat i fin miljö? I Eksjö finns något för alla smaklökar, humör och tillfällen. Vi gjord …

En musikal som handlar om diskriminerade som kämpar för att få sina drömmar förverkligade! En musikal om segregation och revansch. Det låter aktuellt men musikalen Hairspray skrevs redan 1988 och utspelar sig i 1960-talets USA. – Men trots det allvarli …

Efter ett lyckat första försök förra året är det i år dags för ett kärt återseende i Eksjö. Mässan Craft Beer Festival tar åter igen plats i Olsbergs arena och biljettförsäljningen är redan i full gång.

Bonnadan är är ett sätt att visa allmänheten på det stora företagande som finns på gårdarna runt om Eksjö, säger Olle Sjöberg, ordförande i LRFs kommungrupp i Eksjö.

Krusagården är en av Eksjös äldsta gårdar och ingår såklart i Elisabeths stadsvandringar. Ett naturligt stopp är kungaeken som planterades av kung Gustav VI Adolf 1954. En vandring genom gamla stan i Eksjö är som en resa genom seklerna. Här möts det ga …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

och tror på en positiv fortsättning! – Vi har fått en fantastisk start här i Mariannelund, berättar Johan Zedig och Anneli Rimås som driver Zedig’s glassfabrik och konfektyr. Vi hade kö varje dag hela sommaren, fortsätter de. Zedig’s är beläget i Filmb …