Nöje & evenemang

Julmarknad i Eksjö

Foto: Magnus Östberg

Julstämningen börjar på Eksjö julmarknad

Eksjö julmarknad har utvecklats stadigt under de över 25 år som marknaden funnits. Den andra advent förvandlas centrala Eksjö till ett paradis för den som söker äkta småländsk julstämning.

– Det som är unikt med Eksjö julmarknad är att hela staden öppnar upp för hantverk, mat, musik och julkänsla. Dessutom är det ju inget inträde vilket också sticker ut om man jämför med andra julmarknader. Vi vill att det ska vara tillgängligt för alla att ta del av allt det som Eksjö julmarknad erbjuder, säger Lars Persson som är destinationsutvecklare på Eksjö kommun och som är den som leder arbetet med årets marknad.

Som traditionen bjuder är musiken ständigt närvarande på julmarknaden. I kyrkan, på torget och vid muséet och Åbron bjuds det på både musikalisk underhållning och annan underhållning.
– Vid Åbron avslutas båda dagarna med en väldigt vacker eldshow, berättar Lars Persson.

Gamla stan i Eksjö är självklart en central del av julmarknaden. Men även torget och hela centrala Eksjö har i år fått en gestaltning som kommer att kännas väldigt julig, menar Lars.
– Det är många olika arbetsgrupper som jobbar väldigt hårt med att få till en bra julmarknad varje år. Dels har vi personalen på museet som drar ett tungt lass, men vi har också många föreningar som lägger ner mycket tid och engagemang på allt från gestaltning till värdskap för att alla besökare ska känna sig välkomna, säger Lars.

Eksjö julmarknad lockar över 30 000 besökare varje år och en stor del av besöken kommer med buss till Eksjö. I år är det busslaster från Stockholm, Bohuslän och Öland för att nämna några av de mest långväga gästerna. Förutom högkvalitativt hantverk kommer besökarna även kunna se husarer till häst, gycklare, tomtegubbar, luciakröning och remmalag i vimlet.
– Eksjö julmarknad har något för alla som vill komma i julstämning. Det är på Eksjö julmarknad som julen börjar på riktigt, säger Lars Persson.

Foto: Magnus Östberg

Tre saker du inte får missa på Eksjö julmarknad

LÄDERHANTVERK

Bälten, väskor och allt däremellan visas och säljs av bland annat Jens Neelsens läderverkstad på Eksjö julmarknad.

FÅRSKINN

I år finns det flera utställare som säljer fårskinn. Bland annat Breviks gård kommer att sälja lammskinn från sin egen ekologiska gård.

MATHANTVERK

Maten är det som Eksjö julmarknad kanske är mest känd för. Här kan vi göra en lång lista men ett guldkorn är björksavsglögg från Björka gård.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Senaste artiklarna i "Nöje & evenemang"

Storbandet Småländska paviljongen och vokalensemblen Clav kommer till Eksjö stads­hotell den 27 januari och bjuder på en hyllningskonsert med Duke Ellingtons musik. …som anordnar en hyllningskväll till Duke Ellington på Eksjö stadshotell den 27 janua …

Foto: Magnus Östberg Lions bjuder på en försmak av julen Lördagen den 2 december är det dags för den årliga julskyltningen i Eksjö. Med Lions i spetsen bjuder handlarna upp till nyskyltade butiker och en härlig julstämning i hela stan. – Dessuto …

Det är mindre än två månader till jul och det är hög tid att boka julbord för firman, vännerna och släkten. Vad lockar dig? Mängder av sill, party eller klassisk julmat i fin miljö? I Eksjö finns något för alla smaklökar, humör och tillfällen. Vi gjord …

En musikal som handlar om diskriminerade som kämpar för att få sina drömmar förverkligade! En musikal om segregation och revansch. Det låter aktuellt men musikalen Hairspray skrevs redan 1988 och utspelar sig i 1960-talets USA. – Men trots det allvarli …

Efter ett lyckat första försök förra året är det i år dags för ett kärt återseende i Eksjö. Mässan Craft Beer Festival tar åter igen plats i Olsbergs arena och biljettförsäljningen är redan i full gång.

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Foto: Magnus Östberg En fotomodell som kan spela fiol, prata flytande italienska och som har smak för delikatesser! Det låter som en osannolik kombination, men det är precis vad Charlotte Felli Crona är. Efter femton år som modell i Italien tog hon med …