Eksjö Julmarknad – här börjar julen!

Kristoffer Karlsson

Foto: Magnus Östberg

Sveriges bästa julmarknad firar 25 år!

Du vet väl att julen börjar med Eksjö julmarknad? Den första upplagan gick av stapeln 1993 och i år är det alltså dags för 25-årsjubileum.

Helgen den 8-9 december bjuder Eksjö in till traditionell julmarknad, mitt i stadens hjärta. Precis som vanligt blir det massor av utställare och fokus ligger på mat och konsthantverk.
– Sammanlagt är det ca 130 utställare, vilket är en liten ökning från tidigare år, säger Lars Persson.
Lagom till jubileet bjuder julmarknaden på en del nyheter.
– Vi har utökat marknadsområdet, som nu också innefattar hela Södra Storgatan. Den populära tomten kommer att hålla till i Järnvägsparken och man kan åka dit med remmalaget som avgår från Stortorget, berättar Lars Persson som är huvudansvarig för Eksjö julmarknad.

I skrivande stund pågår förberedelserna för fullt och det är mycket som ska ordnas inför marknadshelgen.
– Det är ett otroligt arbete som görs för att allt ska fungera. Ideella krafter i form av lokala föreningar gör en stor insats tillsammans med kommunens personal och många andra. Det är det som är kraften i Eksjö julmarknad – tillsammans skapar vi något fantastiskt som jag tror betyder mycket för Eksjö, säger Lars.

Tittar man på antalet bokade bussresor så tyder allt på att det blir en välbesökt julmarknad även den här gången.
– Vi räknar med mest folk på lördagen. Så vill man ha det lite lugnare så kan jag tipsa om att komma hit på söndagen. Då har man också chansen att uppleva den traditionsenliga eldshowen som går av stapeln vid Åbron kl. 17.00 på söndagen, tipsar Lars.

Vad har du för förväntningar och förhoppningar inför julmarknadshelgen?
– Om jag får önska så skulle jag vilja beställa lite lagom kallt väder och ett härligt snöfall, med stora flingor, så den där riktiga julstämningen infinner sig.

Varför ska man besöka Eksjö julmarknad?
– Det är en av de bästa julmarknaderna i Sverige. Den gemytliga stämningen, de härliga omgivningarna – och kanske framför allt – den höga kvaliteten på utställarna, gör att besökare återvänder år efter år. Det också värt att nämna att vi, till skillnad från många andra julmarknader, inte tar någon entréavgift till marknadsområdet, avslutar Lars Persson.

Foto: Magnus Östberg