Kammarmusik i dagarna fem

Carina Engqvist

kammarmusikfestivalen

En gång är ingen gång. Två gånger är tradition. I augusti är det dags för andra upplagan av Eksjö Kammarmusikfestival och Eksjö har därmed fått ett nytt kulturevenemang.

Ska man vara en kulturstad, så ska man också ha en egen kammarmusikfestival. Det fastslår Eksjö kommuns kulturchef Johan Gärskog, som tog initiativet till den första festivalen 2013.

Premiären blev en succé, både i fråga om kvalitet och publiksiffror. Flera av konserterna var slutsålda till sista plats och många fick upp ögonen för kammarmusik som konstform. En av anledningarna till att festivalen nådde ut så brett var att man använde såväl traditionella musikmiljöer som otippade konsertlokaler – i hela kommunen. Konceptet blir detsamma i år, med konserter både inne och ute, i kyrkor och bibliotek, i en konsthall i Mariannelund och i Eksjös gamla vattentorn.

Missa inte Kammarmusikfestivalen i Eksjö 5 – 9 augusti 2015!

– Vi tullar inte på kvaliteten men det ska vara lätt att bara halka in på en konsert. Vi vill att fler ska upptäcka och uppleva kammarmusiken. Därför erbjuds föreställningar för barn och unga, musikaliska happenings, kammarmusikbruncher och ett stort antal rena konserter.

Den 5 augusti inviger operatrion Divine, som bland annat medverkat på Nobelfesten, festivalen tillsammans med Sjöströmska kvartetten. Nästa dag inleds med en aptitretare från Stadshotellets balkong, fortsätter med familjeföreställning och ytterligare två konserter innan dagen avslutas med en musikalisk stadsvandring. Och så där håller det på. I dagarna fem. Programmet är ett smörgåsbord av klassisk musik, opera, genreöverskridande musik och folkmusik med utländska influenser. Totalt planeras 25 programpunkter med cirka 60 professionella musiker.

Festivalen arrangeras i år i samarbete med Smålands Musik & Teater, som ställer upp med alla sina musiker och ett antal skådespelare. Johan Gärskog är producent och Kerstin Jansson från Smålands Musik & Teater konstnärlig ledare.

Vad är kammarmusik?

Kammarmusiken föddes under 1600-talet då musiken, som främst funnits i kyrkor och på teatern, flyttade in i de furstliga hemmens kammare. Genren kännetecknas av få instrument och solister, ofta två till åtta musiker, alla med självständiga stämmor, samt en nära kontakt mellan musiker och publik. Kammarmusik spelas utan dirigent. Under senare år har kammarmusiken hittat nya former och kan upplevas i de mest skilda miljöer. En utveckling som Eksjö Kammarmusikfestival tagit fasta på.