Kampradpengar en unik möjlighet

Redaktionen

Som enda kommun i Jönköpings län har Eksjö fått ett bidrag från Familjen Kamprads stiftelse. Beloppet är 500 000 kr och tanken är att de ska användas till något som gynnar den lokala handeln, besöksnäringen och till att sätta lite “guldkant på tillvaron” för kommuninvånare över 70 år.

De som beslutar om vad pengarna ska användas till är en styrgrupp som består av representanter från kommunen, pensionärsorganisationerna, besöksnäringen, Svensk Handel i Eksjö, Mariannelunds företagarförening och Emilkraften.

– Det här är en fantastisk möjlighet och en otroligt spännande utmaning att på bästa sätt förvalta bidraget från Kampradstiftelsen, säger Ann-Katrin Wirensjö i Mariannelunds företagarförening.

För att så många som möjligt ska få möjlighet att komma med synpunkter så har styrgruppen utlyst en tävling.

– Vi kommer att dela ut 100 trisslotter bland alla som skickar in förslag på vad vi ska göra med pengarna, säger Göran Nilsson från PRO. Framför allt vill vi ha in förslag på aktiviteter eller insatser som kan sätta guldkant på tillvaron för våra 70-plussare, fortsätter han.

– Alla idéer är välkomna. Helst ska de komma så många som möjligt till del och hjälpa till att minska isoleringen hos våra äldre, fortsätter Carola Walfridsson.

Det har varit snabba ryck sedan beskedet om bidraget kom den 5 maj. Alla aktiviteter ska genomföras innan året är slut så nu är styrgruppen måna om att få in förslag, gärna direkt från målgruppen.

– Det bor ca 2700 personer i Eksjö kommun som är över 70 år, berättar Sara Wärnbring som är en av kommunens representanter i styrgruppen. Vi hoppas att så många som möjligt av dem vill vara med och bidra med sina idéer och tankar, fortsätter hon.

Ett av önskemålen från Kampradstiftelsen är att pengarna ska leda till samarbeten som kanske annars aldrig hade uppstått.

– Jag hoppas och tror att det här kan leda till att vi hittar nya sätt att samarbeta. Jag tror vi kan uppnå mycket om vi jobbar över gränserna och hjälps åt, säger Kicki Ekbladh från SPF.

Totalt har stiftelsen delat ut 10 miljoner i bidrag till olika insatser som ska hjälpa till att mildra effekterna av coronakrisen. Syftet är bland annat att minska isoleringen hos våra äldre och gynna de branscher som har haft det allra tuffast.

– Det här är en unik möjlighet som vi ska försöka ta tillvara på bästa sätt. Samtidigt är det ett förtroende och det är viktigt för oss att göra något bra, säger Robert Glader från Emilkraften. Drömmen är ju att göra något långsiktigt som kan ha positiva effekter även i framtiden, avslutar han.

Styrgruppen består av Sara Wärnbring (Eksjö kommun), Robert Glader (Emilkraften), Kicki Ekbladh (SPF), Göran Nilsson (PRO), Carola Walfridsson (Eksjö kommun), Pelle Nelzén (Svensk handel Eksjö) och Ann-Katrin Wirensjö (företagarföreningen Mariannelund). Totalt har Eksjö fått 500 000 kronor och styrgruppen har fått mandat att bestämma vad pengarna ska gå till. 100 000 har gått till att ge företag inom handel och besöksnäring rabatterade annonspriser i Eksjö & co, men det finns fortfarande pengar kvar att fördela.