Köp en lott så hjälper du Lions att hjälpa

Magnus Östberg

lions

Foto: Magnus Östberg

Lions röda halsdukar och mössor har blivit ett självklart inslag under julskyltningen i Eksjö. Aktiviteterna har varierat under åren och i år testar man ett nytt grepp; ett julklappslotteri där överskottet går till behövande familjer i Eksjö.
– Det känns viktigt att vi kan hjälpa familjer lokalt. Det är fler än du tror som behöver stöd, kanske speciellt i juletid, säger Pelle Nelzén från Lions.

Gissa vikten på grisen var under många år ett självklart inslag på julskyltningen i Eksjö. Men med tiden har grisen fått ge plats för tomten och i år testas ett helt nytt upplägg.
– Det är svårt att få tag på en tomte som kan tänka sig att stå på torget från 11 till 17, konstaterar Pelle Nelzén som är en av många Lionsmedlemmar som jobbar hårt med arrangermanget kring julskyltningen.
Istället för gris och tomte säljer Lions julklappslotter i år. Första pris är 5 000 kronor och om du är närvarande under dragningen på torget kl. 16.45 den 26 november kan du räkna med extravinster.
– Totalt har vi vinster för 14 000 kr och vi hoppas att lotteriet tillsammans med övriga aktiviteter på julskyltningen skall ge ett överskott på 40-50 000 kronor – men det beror ju på lottköparna så klart, säger Pelle.
Hela överskottet går i första hand till matkassar till behövande familjer i Eksjö.
– Utöver matkassarna är även Ladies Circle med och skänker julklappar som skickas med till familjerna, säger Pelle.
Resterande överskott skänks till Lions välgörenhetsprojekt ”De glömda barnen”.
– Det är alltså barn som befinner sig på flykt från Syrien eller som är fast utanför sitt eget land. Vi hoppas kunna hjälpa till med en rejäl slant, berättar Pelle.
Under julskyltningen den 26 november finns gott om aktiviteter på torget för den som vill komma i julstämning. Spela på chokladjul, ge din önskelista till tomten eller var med i det som kallas Lejonjakten.
– Det är en analog Pokemon Go-tävling där du ska leta nummer i butikernas skyltfönster. Det har vi haft i många år och butikerna ställer upp och sponsrar. Det är gratis att tävla och du kan vinna en fin julklapp.