– Men du ska inte göra det krångligare än vad det är, säger Christina Jälmeryd, som är sjuksköterska med spetskompetens inom kost på vårdcentralerna Bra Liv i Mariannelund. Det viktigaste är att vi äter en varierad kost. Då får vi i oss alla näringsämnen vi behöver, fortsätter hon.
Det är också viktigt att ha en god måltidsordning. Frukost, lunch och middag är viktiga måltider som du inte ska hoppa över.
– Det är också bra att stoppa in ett eller ett par mellanmål per dag, säger Christina. Har du ett aktivt jobb kanske du behöver fylla på med energi både mellan frukost och lunch och mellan lunch och middag, förklarar hon.
En annan viktig grundregel är att anpassa mängden mat vi äter till vår aktivitetsnivå i vardagen.
– Om du har ett stillasittande jobb kan du inte äta lika mycket som någon som arbetar med kroppen, säger Christina.
Socker innehåller väldigt mycket energi, men nästan ingen näring alls. En hög konsumtion av socker ger också en ökad risk för diabetes och hjärt- och kärlsjudomar.
– Därför ska man minimera intaget av till exempel söt dryck, förklarar Christina. Det mättar inte, ger ingen näring men massor av energi, fortsätter hon.
Potatis, rotfrukter och baljväxter har den fördelen att de mättar bra.
– De innehåller också socker, men just för att de mättar så bra så är det svårt att få i sig för mycket socker genom dessa livsmedel, säger Christina.
Förutom söta drycker är det också bra att begränsa intaget av rött kött, salt och alkohol.
– Generellt så behöver vi i Sverige äta mer frukt och grönt, fisk och skaldjur och även bär, nötter och fröer, säger Christina. Vi äter av tradition även mycket mättat fett, bland annat i form av smör och ost. Stek gärna i olja och ät fisk och nötter så får du i dig så kallat ”bra fett”, förklarar hon.
Mat är idag ett väldigt känsloladdat ämne och det är inte ovanligt att folk blir arga och irriterade. Tidningarna skriver om olika dieter och supermat och väldigt många har starka åsikter.
– Jag tycker att man ska ta dieter med en nypa salt. Framför allt är det viktigt att förstå att det inte finns någon mirakelmetod som passar för alla, säger Christina. Men med en varierad kost och mycket frukt, bär och grönsaker så kommer du väldigt långt, avslutar hon.
Tre tips från Christina
Tro inte på allt du hör eller läser!
Ta reda på fakta. Om någon kost eller diet låter för bra för att vara sann, så är det förmodligen så.
Nyckelhålsmärkningen
Titta efter det gröna nyckelhålet när du handlar så blir det enkelt att välja nyttig mat med mindre salt/socker, mindre mättat fett, mer nyttigt fett, fibrer och fullkorn!
Även små förändringar gör stor skillnad över tid!
Du måste inte ändra på allt på en gång. Gör något litet – sluta med pommes frites, välj en magrare ost eller byt ut vitt bröd mot knäckebröd.