Musikalisk höstpromenad med familjen Lingmerth

Magnus Östberg

_L7A9015-2_2

Foto: Daniel Nilsson | Smink: Lotus Hud & Fotvård

Simon Lingmerth är uppvuxen i Tranås, men namnet avslöjar att det finns en nära koppling till Eksjö och det är här han tillbringat en stor del av sin barndoms somrar. Simon, hans fru Kitty och deras två barn följde med Eksjö & co på en tidig höstpromenad i Qvensås bokskog.

Simon och Kitty Lingmerth är det äkta musikerparet som både jobbat tillsammans och på varsitt håll. Simon är Höglandets egen musikdoldis som fick sitt genombrott i Idol 2010 och som jobbat i huskören på Melodifestivalen två år i rad.

– Idol var egentligen ett sidospår men det var första gången jag fick kontakt med tv. Jobbet på Melodifestivalen fick jag genom rekommendationer och det är superroligt eftersom det är så varierande. I år var jag delaktig i 20 av 28 bidrag plus alla mellanakter. Och jag fick sjunga bakom Måns, men bara i Sverige, säger Simon.

Kitty är fotbollstjejen och drillflickan från Borås som sjöng sig runt i den grekiska övärlden för att nu släppa eget som soloartist – kort och gott under namnet Kitty!

– Men egentligen är vi en duo. Simon är hjärnan och jag är hjärtat, säger Kitty.

Simon Lingmerth har dansat och sjungit under hela sin uppväxt. Efter estetisk linje på gymnasiet landade han på Performing art School i Göteborg. Där fanns även Kitty och tillsammans hoppade de av skolan och jobbade utomlands och på Wallmans salonger. De har även ett gemensamt projekt under namnet Lovestruck där de underhåller på allt från bröllop till konferenser.

– Man kan säga att vi lever och andas musik på alla sätt och vis även om vi har rätt olika musikaliska preferenser, säger Simon som gärna drar sig åt soul- och funkhållet medan Kitty står för popådran i familjen.

Killer Eyes

Efter några år där Simon haft mest tid i rampljuset är det nu dags för Kitty att ta plats på den svenska musikscenen på allvar. Tillsammans har de skrivit låten ”Killer Eyes” som för ett par veckor sedan släpptes ut i vida världen – bland annat i Brasilien.

– För några år sedan spelade jag in en låt som heter ”Black box of pearls” som är ledmotivet till en ungdomsserie i Brasilien. Den har blivit otroligt stor så därför känns det naturligt att även släppa vårt nya material där, berättar Kitty.

Den nya låten andas mörk, storslagen pop. Och historien bakom låten är knappast något man viftar bort som banalt – trots popformatet.

– Låten är en slags revansch för ett övergrepp som jag själv varit med om. Nu är det dags för mig att prata om detta och visa att trots att jag blivit nertryckt har jag rest mig och lever ett bra liv. Killer Eyes är lite av terapi för mig och handlar till stor del om hämnd, berättar Kitty.

Trots att Kitty är frontfiguren och lanseras som en soloartist är Simon i allra högsta grad delaktig.

– Simon och jag har skrivit materialet tillsammans och vi gör detta ihop men det är jag som är utsidan, säger Kitty.

Men Simon ligger knappast på latsidan. I höst kan du se honom i showen Motown featuring Afrodite på Berns i Stockholm.

– Det ska bli jätteroligt eftersom det är en hyllning till soul och R&B. Det är ju där jag har mitt musikaliska hjärta från början. Jag tycker det är roligt att kunna göra lite olika grejor – att jobba med Mello var ju superskoj, men jag har inget enskilt mål, berättar Simon.

Familjen Lingmerth

Simon och Kitty Lingmerth, gifta sedan sju år tillbaka och barnen Elliot (6 år) och Filippa (4 år). Simon har sina rötter i Eksjö och har tillbringat många av sin barndoms somrar här. Simon är dock uppväxt i Tranås och Kitty kommer ursprungligen från Borås. Idag är familjen bosatt i Mariefred.

 

Qvensås bokskog

Bokskogen i Qvensås (eller Kvänsås som det också skrivs) är en av vårt läns nordligaste bokskogar – och också en av de högst belägna bokskogarna i landet (264 meter över havet). Bokarna i reservatet är gamla och grova och skapar en näst intill magisk stämning året runt och är väl värt ett besök.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Lyssna på låten

Killer Eyes är den första singeln från Kittys första soloalbum. Mörka popslingor och pampiga beats i kombination med utlämnande texter.