Lockande med lokal konst

Redaktionen

Med start den 28 april visar 55 lokala konstnärer upp sina verk på Höglandets konstronda.

Höglandets konstronda firade 25-årsjubileum förra året och lockade nästan 11 000 besökare till lokala konstnärer över hela höglandet. I år hoppas man på lika stor publik och lockar med 55 konstnärer som jobbar med vitt skilda tekniker.
– Vi ser att de konstformer som finns representerade i föreningen har förändrats sedan starten – och framförallt under de senaste två åren. Idag finns allt från olja och akvarell till skulptur, silversmide, grafik, keramik, fotokonst och mycket mer, berättar Bo-Kenneth ”Knutte” Knutsson som är ordförande i föreningen sedan 2014.

Konstrondan invigs den 28 april på Eksjö museum av Eksjö kommuns kulturchef Thomas Hansén. Där kommer samtliga konstnärer att finnas representerade med varsitt alster.
– Men själva ”rondan” äger rum under Kristi himmelfärdshelgen den 10-13 maj – antingen på plats i konstnärens ateljé som ibland är i hemmet och ibland i en verksamhetslokal, berättar Knutte.

Det är inte bara teknikerna inom konstrondan som ändrat sig med åren. Konstnärerna har också blivit yngre! I alla fall sett till medelåldern inom föreningen.
– Vi hoppas att ännu fler konstnärer såväl från Höglandet som gästkonstnärer från omkringliggande kommuner vill vara med och visa upp sin konst på framtida konstrondor, säger Knutte.

Ett relativt nytt inslag i konstrondan är ”Bilbingo”. Genom att åka runt till konstnärernas utställningar samlar du ”rader” på din bingobricka och deltar i utlottning av fina priser.
– Du har chans att vinna väldigt fina konstverk från konstnärerna själva. Ju fler konstnärer du besöker desto större vinstchans har du. Det är ett enkelt sätt att locka fler besökare till de konstnärer som finns lite längre från stadskärnorna, säger Knutte.