Lyssna på dig själv i påsk

Kristoffer Karlsson

En vanlig anledning till stress är att vi idag ska vara bra på allt. Vi ska vara glada partners och föräldrar, träna, laga mat, vara vackra och gärna också framgångsrika på jobbet. Påsken kan vara en bra tid att sätta sig ner och fundera kring alla ”måsten”. Gör en enkel lista och börja sedan prioritera. Vissa saker som upplever som måsten kan du säkert ta bort – låt bara det som verkligen är måsten stå kvar på listan. Att slå av på takten och vila lite mer än vanligt hjälper ofta bra om du känner dig stressad – så passa på att koppla av i påsk.

Det är viktigt att vi funderar över vad vi själva vill och vad som passar oss. Medierna är fulla med förslag på hur man kan bli bättre på allt – och utveckling i sig är ju något bra – men det är minst lika viktigt att man accepterar att man inte kan vara bra på allt. Det är okej att ha brister och du är inte mindre värd för det!
Det är viktigt att komma ihåg att stress inte är något skamligt. Alla blir stressade emellanåt. Det är när stressen pågår under en längre period som den blir farlig.
-Kropp och själ hänger ihop. Kroppslig sjukdom påverkar själen och mår vi inte bra i själen så påverkar det kroppen.

Det är givetvis viktigt att försöka förstå varför du känner dig stressad. Kanske ställer du för höga krav på dig själv? Försök hitta det som orsakar stressen och var ärlig mot dig själv.
-Att förändra vanor i sitt liv är inte alltid enkelt. Mycket handlar om motivation – rökavvänjning är ett tydligt exempel. De flesta som röker vet att det är farligt, men för att lyckas bli tobaksfri krävs det att man har vilja och motivation. Samma sak är det när det gäller stress. För att lyckas förändra sina vanor måste man ha motivation. Lyckas du hitta motivationen så är du redan på god väg att lyckas!

4 tips mot stress

1. Sömn
Se till att du får tillräckligt med sömn. En vuxen människa behöver sova mellan sex och nio timmar per dygn.

2. Vila
Välj inte bort vilan på grund av tidsbrist. Återhämtning är viktig och gör dig mer stresstålig.

3. Fysisk aktivitet
Hjärnan påverkas positivt av motion. Du motverkar stress och smärta och får bättre koncentrationsförmåga. Fysisk aktivitet gör också att du känner dig nöjd och belåten.

4. Varva ner
Speciellt mot slutet av dagen är det viktigt att varva ner. Om du tar det lugnt de sista två timmarna innan du ska gå och lägga dig så förbereder du kroppen för en god natts sömn.