Många nya bostadsområden på gång i Eksjö

Magnus Östberg

Det är brist på bostäder i Eksjö. Men inte länge till om man tittar på alla de bostadsprojekt som är på gång. Totalt finns sju områden som är på gång, planerade eller till och med påbörjade.
– Det finns ett stort intresse för bostadsfrågan i Eksjö och det är jätteroligt att det är så många aktörer som är inblandade, säger Mikael Klasson, samhällsbyggnadschef i Eksjö kommun.

I många kommuner pratar man om en bostadstrappa eller bostadsspiral. Något förenklat innebär det att du som ung ska kunna flytta hemifrån till en mindre lägenhet, flytta vidare till något större, landa i en villa under familjeåren och sedan till något enklare när du närmar dig pensionen. I Eksjö (och många andra kommuner) har detta varit svårt eftersom det är många som väljer att bo kvar i sin villa större delen av livet – i brist på bra alternativ.

Ett sådant alternativ är attraktiva bostadsrätter med centralt läge, mindre täppa och lagom stor bostadsyta.

–Vi har sett trender på den typen av bostäder i storstäderna de senaste åren, men nu är det också på väg hit, säger Ulrik Herbertsson som är mark- och exploateringsansvarig på Hjältevadshus och som just nu undersöker möjligheterna att bygga den typen av bostäder söder om Kvarnarpssjön.

–Vi har köpt fastigheten och är på gång att söka bygglov, men än så länge är vi i planeringsstadiet, berättar han.

Ytterligare ett område som innehåller bostadsrätter ligger mellan Prästhagen och Storegårdsområdet och kallas Portalen. Där är Hjertqvist fastigheter i full gång med att planera för byggandet av 40-60 lägenheter i två etapper.

– Vi har letat efter ny mark att bygga på ända sedan vi slutförde andra delen av Norrströmsområdet. Vi har bra kontakt med en grupp villaägare som efterfrågar ett område som är naturskönt med gemensamhetsytor som till exempel växthus eller liknande, berättar Lennart Hjertqvist.

– Det kommer att bli lite som att bo på landet mitt i stan. Du har ju gångavstånd till centrum, sjukhus och service. Men skogen runt omkring kommer att bevaras och kommer även att bli skyddad av Länsstyrelsen, säger Lennart.

I första etappen kommer cirka 20 lägenheter att byggas och inflyttning är beräknad till 2019.

Även Vallsjöhus undersöker möjligheten att bygga bostadsrätter i norra delen av Orrhaga. Och Eksjöhus är i full färd med att planera för ett nytt område i anslutning till det nya villaområdet Sjöhagen.

– Planeringen är i full gång för bostadsrätter på Sjöhagen och vi har kommit ganska långt med arbetet. Det blir cirka 20 lägenheter i par- eller radhus på runt 115 kvadratmeter. Det blir som att bo i villa, men med mindre trädgård att ta hand om, berättar Mikael Hedtjärn på Eksjöhus.

Det mest centrala projektet för tillfället är Eksjöbostäders Lunden där etapp två redan börjar ta form. Totalt blir det 49 hyresrätter bara 100 meter från torget.

– Projektet går enligt plan och beräknad inflyttning är efter sommaren 2018. Vi har också en pågående diskussion i styrelsen om kommande projekt, säger Maria Lund, vd för Eksjöbostäder.

Här byggs det i Eksjö

Kartproduktion: Samhällsbyggnadssektorn, Eksjö kommun

1. Bostadsrätter. Vallsjöhus är i planeringsstadiet med att bygga bostadsrätter i norra delen av Orrhaga.

2. Små hyresrätter. Eksjö kommun vill bygga ettor och små hyreslägenheter i närheten av Ing 2. Än så länge finns ingen entreprenör som är intresserad av att ta sig an bygget.

3. Bostadsrätter och villor. Eksjöhus är i full färd med att bygga villor i anslutning till Sjöängen i området som nu heter Sjöhagen. Här finns också långt framskridna planer på att bygga ett 20-tal bostadsrätter med lägenheter i par- eller radhus. Planerad försäljningstart under hösten 2017.

4. Bostads- och hyresrätter. Hjertqvist fastigheter jobbar med att bygga ett naturskönt bostadsrättsområde i två etapper. Området heter Portalen och ligger mellan Prästhagen och Storegårdsområdet. Totalt byggs 40-60 lägenheter och det kommer att vara både bostads- och hyresrätter på två-fyra rum och kök. Planerad inflyttning för de första 20 lägenheterna är 2019.

5. Hyresrätter. Eksjöbostäder bygger just nu etapp två av området Lunden som består av 49 lägenheter bara ett stenkast från centrala Eksjö. Projektet går enligt plan och beräknad inflyttning är efter sommaren 2018.

6. Bostadsrätter. Park & Villas planerar att bygga bostadsrätter i Kvarnarp. Projektet är under planering.

7. Bostadsrätter. Hjältevadshus planerar att bygga bostadsrätter söder om Kvarnarpssjön. Projektet är än så länge i planeringsstadiet och tanken är att det ska bli enplansvillor på cirka 85 kvadratmeter med tre rum och kök.

Fotnot: Här listas bara de kompletta områden som är på gång i Eksjö. Utöver detta finns ett antal områden med villatomter.