Allmänt

Många nya bostadsområden på gång i Eksjö

Det är brist på bostäder i Eksjö. Men inte länge till om man tittar på alla de bostadsprojekt som är på gång. Totalt finns sju områden som är på gång, planerade eller till och med påbörjade.
– Det finns ett stort intresse för bostadsfrågan i Eksjö och det är jätteroligt att det är så många aktörer som är inblandade, säger Mikael Klasson, samhällsbyggnadschef i Eksjö kommun.

I många kommuner pratar man om en bostadstrappa eller bostadsspiral. Något förenklat innebär det att du som ung ska kunna flytta hemifrån till en mindre lägenhet, flytta vidare till något större, landa i en villa under familjeåren och sedan till något enklare när du närmar dig pensionen. I Eksjö (och många andra kommuner) har detta varit svårt eftersom det är många som väljer att bo kvar i sin villa större delen av livet – i brist på bra alternativ.

Ett sådant alternativ är attraktiva bostadsrätter med centralt läge, mindre täppa och lagom stor bostadsyta.

–Vi har sett trender på den typen av bostäder i storstäderna de senaste åren, men nu är det också på väg hit, säger Ulrik Herbertsson som är mark- och exploateringsansvarig på Hjältevadshus och som just nu undersöker möjligheterna att bygga den typen av bostäder söder om Kvarnarpssjön.

–Vi har köpt fastigheten och är på gång att söka bygglov, men än så länge är vi i planeringsstadiet, berättar han.

Ytterligare ett område som innehåller bostadsrätter ligger mellan Prästhagen och Storegårdsområdet och kallas Portalen. Där är Hjertqvist fastigheter i full gång med att planera för byggandet av 40-60 lägenheter i två etapper.

– Vi har letat efter ny mark att bygga på ända sedan vi slutförde andra delen av Norrströmsområdet. Vi har bra kontakt med en grupp villaägare som efterfrågar ett område som är naturskönt med gemensamhetsytor som till exempel växthus eller liknande, berättar Lennart Hjertqvist.

– Det kommer att bli lite som att bo på landet mitt i stan. Du har ju gångavstånd till centrum, sjukhus och service. Men skogen runt omkring kommer att bevaras och kommer även att bli skyddad av Länsstyrelsen, säger Lennart.

I första etappen kommer cirka 20 lägenheter att byggas och inflyttning är beräknad till 2019.

Även Vallsjöhus undersöker möjligheten att bygga bostadsrätter i norra delen av Orrhaga. Och Eksjöhus är i full färd med att planera för ett nytt område i anslutning till det nya villaområdet Sjöhagen.

– Planeringen är i full gång för bostadsrätter på Sjöhagen och vi har kommit ganska långt med arbetet. Det blir cirka 20 lägenheter i par- eller radhus på runt 115 kvadratmeter. Det blir som att bo i villa, men med mindre trädgård att ta hand om, berättar Mikael Hedtjärn på Eksjöhus.

Det mest centrala projektet för tillfället är Eksjöbostäders Lunden där etapp två redan börjar ta form. Totalt blir det 49 hyresrätter bara 100 meter från torget.

– Projektet går enligt plan och beräknad inflyttning är efter sommaren 2018. Vi har också en pågående diskussion i styrelsen om kommande projekt, säger Maria Lund, vd för Eksjöbostäder.

Här byggs det i Eksjö

Kartproduktion: Samhällsbyggnadssektorn, Eksjö kommun

1. Bostadsrätter. Vallsjöhus är i planeringsstadiet med att bygga bostadsrätter i norra delen av Orrhaga.

2. Små hyresrätter. Eksjö kommun vill bygga ettor och små hyreslägenheter i närheten av Ing 2. Än så länge finns ingen entreprenör som är intresserad av att ta sig an bygget.

3. Bostadsrätter och villor. Eksjöhus är i full färd med att bygga villor i anslutning till Sjöängen i området som nu heter Sjöhagen. Här finns också långt framskridna planer på att bygga ett 20-tal bostadsrätter med lägenheter i par- eller radhus. Planerad försäljningstart under hösten 2017.

4. Bostads- och hyresrätter. Hjertqvist fastigheter jobbar med att bygga ett naturskönt bostadsrättsområde i två etapper. Området heter Portalen och ligger mellan Prästhagen och Storegårdsområdet. Totalt byggs 40-60 lägenheter och det kommer att vara både bostads- och hyresrätter på två-fyra rum och kök. Planerad inflyttning för de första 20 lägenheterna är 2019.

5. Hyresrätter. Eksjöbostäder bygger just nu etapp två av området Lunden som består av 49 lägenheter bara ett stenkast från centrala Eksjö. Projektet går enligt plan och beräknad inflyttning är efter sommaren 2018.

6. Bostadsrätter. Park & Villas planerar att bygga bostadsrätter i Kvarnarp. Projektet är under planering.

7. Bostadsrätter. Hjältevadshus planerar att bygga bostadsrätter söder om Kvarnarpssjön. Projektet är än så länge i planeringsstadiet och tanken är att det ska bli enplansvillor på cirka 85 kvadratmeter med tre rum och kök.

Fotnot: Här listas bara de kompletta områden som är på gång i Eksjö. Utöver detta finns ett antal områden med villatomter.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Senaste artiklarna i "Allmänt"

Foto: Quality Travel Jönköping Airport är vår närmaste flygplats och också en port vidare ut i världen. Lagom till sportlovet 2018 kan du resa direkt till Andorra i Pyrenéerna – ett skidparadis 2500 meter över havet. Gillar du att åka skidor så kommer …

Visionärer. Kommundirektör Tord Du Rietz och kommunfullmäktiges ordförande Anders Gustafsson vill ha in synpunkter, tankar och idéer till Eksjö kommuns nya vision. Visionsarbete. Eksjö kommun har idag en vision som sträcker sig fram till 2020. Men nu ä …

Jubileum. 1997 tog Lasse och Birgitta över ICA Mathörnan i Mariannelund efter att den hade stått tom under en period. – Vi drev Hulthallen i Hult tidigare, men tog chansen att öppna i Mariannelund när tillfället uppstod, berättar de. Utvecklingen har g …

I förra numret av Eksjö & co skrev vi om fem olika bostadsrättsprojekt som är på gång i Eksjö. Behovet verkar vara stort och två av områdena har redan hundratals intressenter när de nu går igång med försäljning.

Äta glass i stora lass? Eller uppleva historiens vingslag? Eller kanske shoppa i unika butiker? Eller… Ja, du förstår säkert vid det här laget att Eksjö bjuder på upplevelser som passar de allra flesta. Så packa bilen full av folk och kom hit vettja! …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Foto: Magnus Östberg En fotomodell som kan spela fiol, prata flytande italienska och som har smak för delikatesser! Det låter som en osannolik kombination, men det är precis vad Charlotte Felli Crona är. Efter femton år som modell i Italien tog hon med …