Många vägar in till vården

Kristoffer Karlsson

Dagens vård är under förändring och det egna ansvaret blir hela tiden viktigare.

– Idag har ungefär hälften av våra invånare någon form av kronisk sjukdom. Det allra bästa sättet att undvika att drabbas är ett sunt leverne. Bra mat och motion är viktiga delar, men också att skaffa sig ett socialt sammanhang. Engagera dig i en förening, ta en fika på stan med en vän – det är också viktigt för att må bra, säger Marie Sjöbrink, verksamhetschef.

Vårdcentralerna Bra Liv finns på tre olika platser i Eksjö kommun – Centrum (vid sjukhuset), Kvarnarp och i Mariannelund.

– Sammanlagt har vi lite drygt 19 000 personer som har valt Eksjö vårdcentral, berättar Magdalena Fritzon.

Om du är i behov av att kontakta vården så finns det flera vägar att välja.

– Ett bra tips är att börja på 1177.se. Där finns massor av bra information som är verifierad av behöriga läkare och tips på vad du kan göra själv för att lindra dina besvär, berättar Marie Sjöbrink, verksamhetschef.

Ett annat sätt att kontakta din vårdcentral, som allt fler upptäcker, är via appen ”Bra Liv Nära”.

– Här kan du få kontakt med oss och du kan boka tid hos någon av våra olika professioner. Du kan också chatta och ha videosamtal direkt med en sjuksköterska, läkare eller kanske en sjukgymnast, berättar Camilla Karlsson som är administrativ enhetschef.

Givetvis går det också bra att kontakta din vårdcentral via telefon.

– Vi hanterar nästan 60 000 samtal om året, så många väljer fortfarande den traditionella vägen att kontakta oss. Vi har kvalificerade sjuksköterskor som tar emot ditt samtal och genom ett antal frågor så gör de en bedömning om du behöver besöka oss, och i så fall vilken av våra professioner som kan ge dig bäst hjälp, säger Marie Sjöbrink.

På vårdcentralen kan du inte bara få hjälp när du är sjuk eller har skadat dig fysiskt.

– Hos oss finns bland annat kuratorer som kan erbjuda samtalsstöd om lider av psykisk ohälsa, berättar Carolin Creutz. Vi erbjuder även andra typer av tjänster som till exempel tobaksavvänjning för dig som vill ha hjälp att sluta röka, avslutar hon.