Mat och klappar till behövande familjer

Magnus Östberg

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar.

I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt får ihop till en julmiddag eller ett enda paket till barnen. I Sverige lever idag en procent (eller 100 000 människor) i det som kallas materiell fattigdom. Eksjö är inget undantag. Därför gör Lions och Ladies Circle gemensam sak och förser behövande familjer med mat och julklappar.
– För Lions del handlar det om de pengar vi samlar in på julskyltningen. De omvandlar vi till matkassar anpassade för familjer i olika storlekar som delas ut lagom till jul, berättar Anders Lundberg som är ansvarig för Lions julaktivitet.

Sedan ett par år tillbaka kompletteras julmaten med julklappar som föreningen Ladies Circle skänker till familjerna.
– Vi arrangerar en kakbuffé på Kyrkbacksgården i samband med Bonnadan varje år. För de pengarna ser vi till att alla barn i de behövande familjerna får en julklapp, berättar Eva Klahr som är årets julklappsgeneral i Ladies Circle.

Totalt samlar de två föreningarna in närmare 45 000 kronor till mat och julklappar; Lions julskyltning ger nästan 30 000 kronor och Ladies Circle säljer kakor för strax över 15 000 kronor.
– Mat- och klappkassarna delas ut av diakonin i Svenska kyrkan. Vi får en lista med antal familjemedlemmar, antal barn och om det är pojkar eller flickor. På så sätt kan vi sätta ihop kassar som är anpassade för varje familj, berättar Anders Wahlberg som är general i Lions Club Eksjö.