Matnyttigt

Kristoffer Karlsson

Klassiska smaker populärast under julen

Semmelwraps, crumbl cookies och dammsugarrulltårta – de senaste åren har det dykt upp alla möjliga nya varianter på bakverk. Men när julen närmar sig så är det de traditionella bakverken som efterfrågas mest.

– Julen är nog den starkaste traditionen vi har i Sverige. Då vill vi ha det som det alltid har varit, säger Anna Berg, som driver Lennarts konditori.

Det finns en hel uppsjö av godsaker och bakverk som vi förknippar med julen. Det första du tänker på är kanske saffransbullar och pepparkakor men även praliner och marsipanfigurer är populära i juletider.

– Saffran är nog det jag förknippar med julen allra mest. Julen handlar ju så mycket om stämning och personligen tycker jag det är härligt när vi sätter igång med julbaket och saffransdoften sprider sig längs gågatan. Då vet man att det snart är jul, säger Anna.

De senaste åren har julen startat tidigare och tidigare. Julsaker börjar dyka upp i butikerna redan i oktober och julbelysning och stjärnor börjar att synas i fönstren i våra hem.

– Det är absolut en trend som vi märker av, men vår julsäsong sätter igång på allvar vid första advent. Då flyttar julen in hos oss och alla klassiska julfavoriter dyker upp bakom disken, säger Anna.

På Lennarts konditori är jultraditionerna viktiga och Anna och hennes personal gör vad de kan för att hålla dem vid liv.

– Vi försöker att bevara det traditionella, även det som vi märker är på nedgång. Vi gör till exempel Stollen, en tysk julkaka med frukt. Vi säljer också pepparkakshus i byggsats. Det är inte lika populärt som det en gång var, men det är en tradition som vi tycker är kul och som vi gärna vill bevara, säger Anna. Vi vill erbjuda allt det klassiska som hör julen till, men det är klart vi följer vad som händer i sociala medier och försöker att haka på trenderna. Det ena utesluter ju inte det andra, fortsätter hon.

Under julen är det många utflyttade eksjöbor som kommer hem för att träffa nära och kära.

– Det märker vi tydligt här på konditoriet. Många kompisgäng och familjer kommer hit och fikar. Julen är på många sätt en härlig tid då vi återvänder hem till släkt och vänner. Jag är väldigt tacksam att Lennarts har blivit en samlingsplats dit man återkommer år efter år, avslutar Anna.

 

59 000 kr är kilopriset på saffran. det krävs 150 000 krokusar, som plockas och rensas för hand för att utvinna ett kilo torkad saffran.