Konceptet är detsamma sedan starten 1993: gediget hantverk av hög kvalitet säljs på gator, torg, gårdar och gränder i Gamla stan i Eksjö. Hela härligheten har fri entré och pågår i dagarna två. Här sprider sig doften av glögg, enris, korv och hemkokta karameller. Doften av en gammaldags jul.
– Mathantverket är det som har ökat allra mest genom åren, berättar Pia Löfgren, museichef och ansvarig för Eksjö julmarknad.
– Det är intresse och efterfrågan som styr, mat är något som alla vill ha och behöver. Utomhus är mer än hälften av utställarna mathantverkare numera.
Flera av matproducenterna är samlade på Museigården och på Stora torget, där det i år också kommer att skapas en helt ny yta med sittplatser, fårskinn och värmande vedkorgar. Här kan man slå sig ner en stund och äta maträtter som serveras på plats.
Den unika trästaden är tveklöst den perfekta inramningen för en gammaldags julmarknad. Nu förstärker arrangörerna stämningen ytterligare, genom att skapa ännu mer julkänsla med hjälp av granris, belysning och dekorationer.
I fjol kom uppskattningsvis 25 000 – 30 000 besökare till Eksjö julmarknad. I år väntas minst lika många.
Premiärbesök på Eksjö julmarknad?
Gårdsmejeriet Räven & Osten
På gården Lida, en mil från kommungränsen söder om Mariannelund, finns Matilda Johanssons mejeri Räven & Osten. Här tillverkar hon sedan 2013 pastöriserade ostar på komjölk från granngården i Fröreda. Ett gediget och levande mathantverk där ostar med olika karaktärer och egenskaper växer fram.
Den mest kända är blåmögelosten Lida blå, som så sent som i oktober tog hem guldmedalj på SM i Mathantverk. Vinnarosten finns på Eksjö julmarknad, lovar Matilda, som också laddar upp med kittosten Rävens lilla röda, vitmögelosten Lida vit samt färskost, salladsost och hårdost på marknadsdisken vid Museigården.
– Eksjö julmarknad var den första marknad jag var med på. Ett riktigt elddop och jätteroligt, minns Matilda, som ser fram emot sin fjärde julmarknad i Eksjö.
– Marknaden är mysig just för att den är invävd i staden. Den försiggår på så många platser vilket gör att det är otroligt fint att bara strosa runt i stan.
Räven & Osten har butiksförsäljning en dag i veckan och ostarna finns också att köpa i ett antal mataffärer och gårdsbutiker i
regionen.
Fika på Krusagården!
Se på gycklarna vid Åbron!
Ta med barnen till Tomten och åk en tur med hästskjutsen!
Mitt bästa råd är att röra sig i området, insupa atmosfären och uppleva helhetskänslan. Förutom alla försäljare kommer du exempelvis att möta husarer och körsångare.
Korv från Högeberg
Anders Larsson i Högeberg utanför Ingatorp föder upp grisar till svensk köttproduktion men varje år stannar ett antal grisar kvar på gården för att så småningom slaktas i Brantestad. En del av köttråvaran hamnar direkt i köttlådor och säljs direkt till konsument. En del körs till Hugos chark i Örserum, som tillverkar Högebergsgrisens egen korv.
På Eksjö julmarknad säljs bland annat isterband, ölkorv och påläggs-
korv och har man tur kan man få träffa hela familjen Larsson bakom disken på Museigården.
– Det är väldigt roligt att möta konsumenterna och höra vad de tycker om produkterna. Många har också mycket åsikter och frågor om hur våra grisar har det på gården. Det blir ofta många samtal, berättar Anders.
Högebergsgrisens försäljning direkt till konsument har en stark lokal prägel. När det står isterband på menyn på Stjernbergs skafferi i Mariannelund kommer korven från Högeberg. Köttlådorna levereras i närområdet och de julmarknader som familjen besöker ligger inom en radie på några mil.
– Eksjö julmarknad är bra, med många tillresta kunder och en fin miljö. Den optimala inramningen är fem centimeter nysnö och ett par grader kallt.
Praliner från stans eget Chocolaterie
Britt-Marie Karlsson har varit med på Eksjö julmarknad sedan starten 1993. Hon om någon vet att mattrenden växer och på kundernas begäran serverar hon i år både julgröt och skinkmacka från sin marknadsvagn på Stora torget. Här säljer hon självklart också sin egen specialitet: handgjorda praliner från Chocolateri på Södra Storgatan.
– Jag använder bara rena råvaror och i huvudsak smaker från närområdet. När jag odlar själv är jag dessutom säker på att bären är ekologiska, berättar Britt-Marie, som numera klarar sig ganska långt på björnbär, vinbär, krusbär och aronia från sin egen trädgård.
Genom åren har Britt-Marie besökt åtskilliga julmarknader, med både hantverk och konfekt.
– Det som skiljer Eksjö julmarknad från de stora slottsmässorna är att den är gratis. Det gör att besökarna känner att de kan handla lite mer, samtidigt som tillgängligheten ger en bredare publik. En tonåring skulle kanske inte välja att åka med på slottsmässa. Men att gå ut på stan på Eksjö julmarknad och slinka in på muséet passar alla åldrar.