Multisportaren Christian tävlar över hela världen

Redaktionen

Officeraren Christian Ericsson reser Sverige och världen runt för att tävla i multisport, eller adventure racing som det heter på engelska. Med flertalet EM- och VM-tävlingar i bagaget är Christian en mycket rutinerad multisportare.

Det var i samband med att jag började jobba på Försvarsmakten här i Eksjö som jag upptäckte multisport via ett par kollegor, berättar Christian. Att i lag lägga upp taktik för att klara både den fysiska och psykiska utmaning som en tävling innebär, är det roligaste med multisport.
Multisport är en kombination av orientering, mountainbike och paddling, och det är navigering med karta och kompass i varje moment. Man tävlar i lag och en tävling pågår ofta under flera dygn, där den fysiska utmattningen och till viss del bristen på sömn till slut påverkar beslutsfattande och blir avgörande.

Christian in action. Foto: Henrik Kensén

– Efter varje tävling finns saker man tänker tillbaka på och undrar: “hände det där verkligen?”, förklarar Christian och berättar om gången hela laget p.g.a. sömnbrist och dåligt beslutsfattande tog en paus på en strand när de bara hade målgången kvar i VM i Australien, och gången de mitt i natten cyklade förbi ett avslitet ben från en Puma på en smal bergsstig under en tävling i USA.
– Det finns riktigt bra träningsmöjligheter i Eksjö och på Höglandet! Med så många sjöar som det finns här omkring går det att paddla på nya platser varje dag, aktiva orienteringsklubbar runtom hela höglandet och en cykelklubb här i Eksjö som är väldigt aktiv, säger Chistian. Det enda som inte finns här är riktigt branta berg, då får jag ta mig till Isaberg eller backarna upp mot IKHP-stugan i Huskvarna.

När Christian tävlar så gör han det i Försvarsmaktens lag.
– Försvarsmakten är en fantastisk arbetsgivare på det sättet. I och med att de vill att anställda ska ha en god fysik, så ser de till att de finns möjlighet till träning på arbetstid, säger Christian. Dessutom anordnas t.ex. försvarsmaktsmästerskap i olika grenar.
Häromveckan var det FMM i orientering med fyra Eksjölag från Ing2 och Swedec.

FAKTA

Namn: Christian Ericsson
Ålder: 42
Bor: Eksjö
Familj: Sambo och två barn.