Mysteriet i Gamla stan

Magnus Östberg

Humor, krutrök och spänning. Det utlovas under helgen 7-9 juli när Smålands Karoliner ger den nyskrivna teatern “Mysteriet i gamla stan”.

– Man ska inte vara skotträdd om man ska gå på den här föreställningen, säger manusförfattaren Joakim Freijd.

Förväxlingar, krutrök och dramatik i tidsenliga 1700-talskläder låter som en given succé. Smålands Karoliner har redan fått mängder med förfrågningar om när biljetterna släpps till “Mysteriet i gamla stan”.

– Den 20 maj släpps biljetterna på Nortic. Vi tar in max 100 personer per föreställning så totalt finns det 400 biljetter fördelat på fyra föreställningar, berättar Joakim Freijd som inte bara är manusförfattaren bakom “mysteriet”. Han är också regissör och skådespelare i föreställningen.

– Jag kommer att vara berättaren som knyter ihop historien när vi rör oss genom gamla stan, berättar han när vi träffas på Krusagården.

Det är här, på Krusagården, som det vandrande skådespelet kommer att ta sin början. Och det var gamla stan som kuliss som fick Joakim att spinna vidare på idén.

– Jag har varit engagerad i föreningen Smålands Karoliner i ett par år och i början handlade det mycket om att lära sig olika kommandon och få grepp om hur det funkade. Efter ett tag fick jag en plats i styrelsen och när idén om teatern kom kunde jag bara inte släppa den, berättar han.

Joakim pitchade sin idé för styrelsen och de var positiva. Så Joakim satte igång att göra research, leta upp eksjöprofiler som skulle kunna passa in, hitta skådespelare och skriva manus.

– Det har varit lite skrivångest emellanåt, men vi har ju vissa roller i föreningen, så många spelar sig själva kan man säga. Man går in i rollen som bödel eller major när man får på sig kläderna. Det har vi vävt in i historien för att få det trovärdigt, säger Joakim.

Den bärande historien i föreställningen utspelar sig på Karolinertiden (1600-1700-tal). Men flera av de välkända eksjöprofilerna som dyker upp under berättelsen kan dock härstamma från andra tider i historien.

– Det finns säkert personer som kommer ha synpunkter på det, men jag tycker det tillför en dimension i själva berättelsen. Det är en påhittad historia som man ska ta med en nypa salt – eller kanske till och med en näve salt, säger Joakim.

Joakim Freijd är snickare till vardags och har ingen tidigare erfarenhet av att varken skriva manus eller sätta upp en teater. Men med obruten entusiasm och engagerade medlemmar kan man komma långt.

– Jag hade aldrig kunnat skriva detta för 20 år sedan. Nu har jag lite mer erfarenhet och jag har fått massor av inspiration av alla i gänget i föreningen. Alla bidrar med inspel om hur olika karaktärer skulle kunna bete sig i olika situationer. Det har underlättat skrivandet, säger han.

Utan att avslöja för mycket så tar historien sin början med en förväxling där fälttygmästaren gör ett tillsynes oskyldigt misstag som får ödesdigra konsekvenser.
Sedan får vi följa berättelsen ta form genom gränderna i gamla stan.

– Det kommer att bli både humor, spänning och en del dramatik. Och självklart blir det också lite krutrök. Man ska inte vara skotträdd om man ska gå på den här föreställningen, avslutar Joakim.

Thomas Frejd, Anders Pähn, Anita Ahlstedt, Christian Karlsson, Emma Kronstrand, Joakim Freijd och Jesper Freijd medverkar i föreställningen “Mysteriet i gamla stan” som ges vid fyra tillfällen den 7-9 juli.

Mysteriet i gamla stan

Den 7-9 juli spelar Smålands Karoliner den nyskrivna familjeteatern ”Mysteriet i gamla stan” i mysiga trästaden Eksjö. Teatern är ett vandrande skådespel genom Eksjös gamla gator och gränder där du kommer träffa på personer ur Eksjös mångåriga historia och tillsammans med karolinerna lösa mysteriet med skattmästarens försvunna fältkassa. Biljetter kan du köpa på nortic.se från och med den 20 maj.

Smålands Karoliner

Smålands Karoliner etablerades 1973 i samband med att Norra Smålands infanteriregemente firade sitt 350-årsjubileum. Några av regementets reservofficerare bestämde sig för att uppvakta regementet genom förevisning av karolinerexercis i tidstrogen utrustning och tillhörande rekvisita. Sedan dess har framgångarna fortsatt med många uppskattade föreställningar på skiftande arenor och av skilda slag. I truppen ingår officerare, spel, fanvakt, pikenerare, musketerare, grenadjärer och artillerister. I föreningen ingår även en stor tross som består av kvinnor, barn, smed, fältskär med flera.