När boll blir disc – Spela frisbeegolf i Eksjö

Carina Engqvist

frisbeegolf-eksjo

Den 29 april 2016 invigdes Höglandets första frisbeegolfbana i Eksjö. Niohålsbanan ligger naturskönt öster om Eksjö camping, och här finns redan planer på ytterligare nio hål!

I Sverige finns 140 frisbeegolfbanor. Jonas Eriksson har bland annat spelat på den i Skatås i Göteborg. Sedan han kom till Eksjö som AT-läkare har han saknat sporten, men insåg snart att Eksjö borde passa perfekt för frisbeegolf.

– Här bor massor av hurtiga människor som gillar att idrotta och att vara ute i naturen. Dessutom finns det väldigt fina stadsnära skogsområden, säger Jonas, som tillsammans med flera eldsjälar startade föreningen Eksjö Frisbeegolf.

Två år och 60 medlemmar senare är banan redo för invigning. Eksjö kommun har bidragit med mark och i samråd med Naturskyddsföreningen har föreningen utformat banan med så lite åverkan på naturen som möjligt. Investeringen har finansierats med hjälp av sponsorer samt material från kommunen.

– Det känns fantastiskt roligt att äntligen få börja använda banan. Frisbeegolf är framförallt en rolig aktivitet för hela familjen där alla kan vara med. Men det är också en rekreationssport där man kan nörda loss om man vill. Det vore roligt att bryta ny mark för idrotten discgolf, säger Jonas och berättar att föreningen kommer att finnas med i idrottsskolan som en aktivitet för årskurs två.

Det är en bana där både nybörjare och erfarna spelare kan spela tillsammans

Den nya frisbeegolfbanan i Eksjö är öppen för alla och är gratis att spela på. I princip kan man använda en vanlig frisbee i plast, även om resultatet blir bättre med en riktig disc som är tyngre och lättare att styra.

– Vi har discar för uthyrning på Eksjö Camping och det finns också att köpa på nätet för en dryg hundralapp och uppåt, säger Jonas, som själv har både putters och drivers i ryggsäcken.

Diskarna har olika flygegenskaper och väljs beroende på hur långt du vill kasta, om du ska svänga svagt åt höger eller svagt åt vänster genom att använda backhand eller forehand.

Varje hål har en utkastplats och en korg. Sträckan däremellan varierar mellan 40 och 150 meter. Hela slingan är cirka en kilometer lång.

frisbeegolf-eksjo-2Så här funkar det

Alla spelare kastar sin disc från hålets utkastplats. Den spelare vars disc ligger längst ifrån korgen kastar sin disc från den plats där discen landade. Hålet är avslutat när alla spelare har placerat sin disc i korgen. Den spelar som har lägst antal kast börjar kasta på nästa hål. I protokollet fyller man i antalet kast per deltagare. Man kan också välja att räkna antalet kast utöver idealantalet kast som anges för varje hål. Spelaren med lägst antal kast vinner.

frisbeegolf-eksjo-3Eksjö & co testar

På banans nio hål finns alla utmaningar en bra disc golf-bana ska ha. Banan går över ängar och glesa skogsbryn, hålen varierar mellan längre öppna hål och mer tekniskt utmanande hål där träden har en förmåga att stå i vägen.

Det är en bana där både nybörjare och erfarna spelare kan spela tillsammans och känna att det går att förbättra spelet för varje runda.