Nu kommer mörkret

Kristoffer Karlsson

Nu kommer mörkret!

Vi vill kanske inte riktig erkänna det, men nu är hösten här på allvar. Löven på träden har börjat gulna, vindarna är lite kyligare och kvällarna blir mörkare och mörkare.

Vissa av oss gillar inte alls hösten utan vi klamrar oss krampaktigt kvar vid sommaren. Vi liksom vägrar att plocka fram handskarna, mössan och vinterjackan, för det vore att erkänna att sommaren definitivt är över.

Andra har hösten som sin absoluta favorittid på året. Vi hittar tillbaka till våra rutiner, TV-kanalerna slutar med att bara visa repriser, hockeysäsongen drar igång och det blir många härliga och mysiga stunder framför teven eller brasan.

”Lämna aldrig rummet när det finns ett levande ljus.”

Oavsett vad man tycker om hösten så är det vid den här tiden på året som vi flyttar in från våra trädgårdar och altaner och spenderar mer och mer tid inomhus. Kanske börjar vi elda i braskaminen igen och våra bord fylls av kandelabrar och värmeljus.

– Självklart ska du njuta av levande ljus och öppen eld, men det är också viktigt att tänka på säkerheten, säger Lennart Sundberg, skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Jönköpings län. Lämna aldrig rummet när det finns ett levande ljus. En bra regel är att den som tänder ett ljus också har ansvaret för att det släcks. Innan man lämnar bostaden är det också bra att ta en sista koll och försäkra sig om att alla ljus verkligen är släckta, fortsätter han.
Den allra bästa och billigaste livförsäkringen är en brandvarnare. Det bör finnas minst en på varje våningsplan, gärna placerade i anslutning till sovrummen.
– Brandvarnare borde vara en självklarhet i alla svenska hem. Har du ingen, så skaffa en redan idag, säger Lennart Sundberg och tipsar samtidigt om att det går att köpa brandvarnare och andra säkerhetsprodukter hos Länsförsäkringar till inköpspriser.

– Precis som för våra kunder så ligger det i vårt intresse att undvika skador och elände. Färre skador leder till lägre försäkringspremier, något som gynnar alla, avslutar Lennart.

Checklista!

• Använd inte ljusstakar som är gjorda av trä!
• Brandvarnare ska finnas i alla bostäder.
• Lämna aldrig ett levande ljus obevakat.
• Tänd inte levande ljus i fönstret om du har gardiner!
• Kolla batterierna i din brandvarnare minst en gång per år. Passa då också på att dammsuga den!
• Är din brandvarnare äldre än 10 år? Byt ut den!