Allmänt

Nu öppnar filmbyn i Mariannelund

Det är bara en knapp vecka till öppning när Eksjö & co besöker Filmbyn Småland och Zedig’s Glass i Mariannelund. De sista detaljerna ska på plats i utställningarna och glassmaskinen ska trimmas in på det nya besöksmålet.

Så långt österut man kan komma i Eksjö kommun, på gränsen till Vimmerby ligger det nybyggda besöksmålet Filmbyn Småland. Det har gått undan sedan första spadtaget togs i oktober 2016, även om projektet som helhet hade sin början 2010.

Robert Glader, projektledare för Filmbyn Småland.

Det är en märkbart stolt Robert Glader, projektledare, som visar runt i lokalerna. Filmbyn andas film och filmskapande. Att det är barnfilmerna baserade på Astrid Lindgrens böcker som är i fokus är tydligt, men här finns även plats för modernare filmer såsom Flykten till framtiden (2016) och Kenny Begins (2009).

– Utställningsdelen är byggd för att besökarna ska kunna ta och känna på grejerna, berättar Robert samtidigt som vi passerar kulisserna från Mattisborgen i Ronja Rövardotter.

Utställningen är uppbyggd som en filmstudio, där kulisser trängs med inspelningsutrustning. På några ställen finns markeringar där kameran är tänkt att stå.

– Står man här så ser man kulissen i samma vinkel som kameran, och då syns inte kanter eller baksidor på kulisserna, förklarar Robert.

– Här tror vi att ungdomarna kommer att hänga mycket, säger Robert när han visar det övre planet med interaktiva skärmar där man får prova på att göra film själv. Filma, klippa och experimentrera.

Glasskarusell

Johan Zedig och Anneli Rimås skapar glass på sitt eget vis.

I Filmbyns cafédel huserar Zedig’s Glass, som drivs av Johan Zedig och Anneli Rimås. Här väljer barnen sina glassmaker i den speciella glasskarusellen.

– Vi gör all glass från grunden, på vårt eget sätt, berättar Johan som förklarar att glassen är gjord på kondenserad mjölk vilket ger en mjukare och rundare smak än traditionell glass.

– All smaksättning görs så naturligt som möjligt. Ska det vara blåbärssmak, då har vi riktiga blåbär i glassen, fyller Anneli i. Och det är nästan inget socker mer än sötman som är i den kondenserade mjölken.

– Även om de klassiska smakerna alltid finns på menyn, så kommer mer spännande och vuxnare smaker göra gästspel. Het chili som bränner lite har vi pratat om, säger Anneli.

– Vi använder lokala underleverantörer, brödet kommer från Stjernbergs Skafferi, mjölken från Emåmejeriet, och vi har ett nära samarbete med Mariannelunds karamellkokeri.

För alla åldrar

Med barnfilm och glass är det lätt att tro att Filmbyn Småland är ett besöksmål enbart för barnfamiljer eller skolklasser på studiebesök
men Robert Glader håller inte med.

– Här skulle till och med bussresor med pensionärer kunna stanna till för att uppleva en del av filmhistorien, avslutar han.

Filmbyn Småland ligger precis intill riksvägen, vid infarten till Spillhammars camping.
Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Senaste artiklarna i "Allmänt"

Visionärer. Kommundirektör Tord Du Rietz och kommunfullmäktiges ordförande Anders Gustafsson vill ha in synpunkter, tankar och idéer till Eksjö kommuns nya vision. Visionsarbete. Eksjö kommun har idag en vision som sträcker sig fram till 2020. Men nu ä …

Jubileum. 1997 tog Lasse och Birgitta över ICA Mathörnan i Mariannelund efter att den hade stått tom under en period. – Vi drev Hulthallen i Hult tidigare, men tog chansen att öppna i Mariannelund när tillfället uppstod, berättar de. Utvecklingen har g …

I förra numret av Eksjö & co skrev vi om fem olika bostadsrättsprojekt som är på gång i Eksjö. Behovet verkar vara stort och två av områdena har redan hundratals intressenter när de nu går igång med försäljning.

Äta glass i stora lass? Eller uppleva historiens vingslag? Eller kanske shoppa i unika butiker? Eller… Ja, du förstår säkert vid det här laget att Eksjö bjuder på upplevelser som passar de allra flesta. Så packa bilen full av folk och kom hit vettja! …

I augusti invigs ett minnesmärke för det 22:a världsscoutlägret som hölls i Rinkaby 2011. På minnesplatsen finns fyra plaketter som är tillverkade av Teknikcollege-studenter på Eksjö gymnasium i nära samarbete med Bruzaholms bruk. – Vi har fått göra al …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

och tror på en positiv fortsättning! – Vi har fått en fantastisk start här i Mariannelund, berättar Johan Zedig och Anneli Rimås som driver Zedig’s glassfabrik och konfektyr. Vi hade kö varje dag hela sommaren, fortsätter de. Zedig’s är beläget i Filmb …