Nu öppnar filmbyn i Mariannelund

Henrik Kensén

Det är bara en knapp vecka till öppning när Eksjö & co besöker Filmbyn Småland och Zedig’s Glass i Mariannelund. De sista detaljerna ska på plats i utställningarna och glassmaskinen ska trimmas in på det nya besöksmålet.

Så långt österut man kan komma i Eksjö kommun, på gränsen till Vimmerby ligger det nybyggda besöksmålet Filmbyn Småland. Det har gått undan sedan första spadtaget togs i oktober 2016, även om projektet som helhet hade sin början 2010.

Robert Glader, projektledare för Filmbyn Småland.

Det är en märkbart stolt Robert Glader, projektledare, som visar runt i lokalerna. Filmbyn andas film och filmskapande. Att det är barnfilmerna baserade på Astrid Lindgrens böcker som är i fokus är tydligt, men här finns även plats för modernare filmer såsom Flykten till framtiden (2016) och Kenny Begins (2009).

– Utställningsdelen är byggd för att besökarna ska kunna ta och känna på grejerna, berättar Robert samtidigt som vi passerar kulisserna från Mattisborgen i Ronja Rövardotter.

Utställningen är uppbyggd som en filmstudio, där kulisser trängs med inspelningsutrustning. På några ställen finns markeringar där kameran är tänkt att stå.

– Står man här så ser man kulissen i samma vinkel som kameran, och då syns inte kanter eller baksidor på kulisserna, förklarar Robert.

– Här tror vi att ungdomarna kommer att hänga mycket, säger Robert när han visar det övre planet med interaktiva skärmar där man får prova på att göra film själv. Filma, klippa och experimentrera.

Glasskarusell

Johan Zedig och Anneli Rimås skapar glass på sitt eget vis.

I Filmbyns cafédel huserar Zedig’s Glass, som drivs av Johan Zedig och Anneli Rimås. Här väljer barnen sina glassmaker i den speciella glasskarusellen.

– Vi gör all glass från grunden, på vårt eget sätt, berättar Johan som förklarar att glassen är gjord på kondenserad mjölk vilket ger en mjukare och rundare smak än traditionell glass.

– All smaksättning görs så naturligt som möjligt. Ska det vara blåbärssmak, då har vi riktiga blåbär i glassen, fyller Anneli i. Och det är nästan inget socker mer än sötman som är i den kondenserade mjölken.

– Även om de klassiska smakerna alltid finns på menyn, så kommer mer spännande och vuxnare smaker göra gästspel. Het chili som bränner lite har vi pratat om, säger Anneli.

– Vi använder lokala underleverantörer, brödet kommer från Stjernbergs Skafferi, mjölken från Emåmejeriet, och vi har ett nära samarbete med Mariannelunds karamellkokeri.

För alla åldrar

Med barnfilm och glass är det lätt att tro att Filmbyn Småland är ett besöksmål enbart för barnfamiljer eller skolklasser på studiebesök
men Robert Glader håller inte med.

– Här skulle till och med bussresor med pensionärer kunna stanna till för att uppleva en del av filmhistorien, avslutar han.

Filmbyn Småland ligger precis intill riksvägen, vid infarten till Spillhammars camping.