Ny bansträckning på Ränneslättsturen

Kristoffer Karlsson

Den 2 juli är det dags för cykelloppet Ränneslättsturen som ingår i Långloppscupen för MTB. Men du behöver inte vara elitcyklist för att delta i loppet.

– Vi har tre klasser som du kan välja mellan för att hitta en nivå som passar dig. Den kortaste är 23 kilometer, nästa är 43 och den längsta är på 73 kilometer, berättar Lasse Jansson som är tävlingsledare för Ränneslättsturen.

Den längsta sträckan är dock ett par kilometer kortare i år än tidigare. Det beror på att bansträckningen har justerats.

– Vi cyklar inte lika mycket på övningsfältet i år som vi gjort tidigare. Det blir en kortare startrunda och sen cyklar vi mer norr om Eksjö. Det beror på att vi vill få ihop en bra bansträckning om passar alla klasser och startgrupper utan att det blir krockar eller köer eftersom de startar vid lite olika tider under dagen, säger Lasse.

Förra året var första gången Ränneslättsturen anordnades efter pandemin. Då ställde sig cirka 700 deltagare på startlinjen. I år hoppas man på betydligt fler.

– Innan pandemin hade vi över 1000 cyklister. Men det har minskat för i princip alla motionslopp så nu hoppas vi att det vänder uppåt igen. Anmälningsläget känns positivt men många anmäler sig sista veckan, så det är svårt att veta exakt hur det blir, säger Lasse.

Ränneslättsturen är också populärt bland publiken, men var är egentligen det bästa stället att se cyklisterna?

– Skidstugan skulle jag rekommendera. Då har cyklisterna cyklat långt plus att det finns fika att köpa på plats, avslutar Lasse