Ny stadsdel i Eksjö

Magnus Östberg

Det finns ett stort behov av nya bostäder i centrala Eksjö. Därför satsar nu Itolv AB på att utveckla en helt ny stadsdel på Nannylundsområdet.

Under de kommande tio åren räknar man med att cirka 250 nya bostäder ska växa fram i området. Först ut är Eksjöhus Bostad som kommer att bygga 25 bostadsrätter.

Nannylundsområdet består av cirka fem hektar utvecklingsbar mark. Med sitt centrala läge är det ett oslagbart område för nya bostäder och verksamhetslokaler. Det menar Andreas Brantgården som är vd för Itolv AB.
– Dels ligger området nära centrala Eksjö, men det finns ju också gott om service i området med allt från gym till padelhall och det nya handelsområdet med Dollarstore, säger Andreas.
Området kommer att växa fram i sex olika etapper och först ut är Eksjöhus Bostad som kommer att bygga både enplanshus och tvåplanshus i bostadsrättsföreningen Äppellunden. Tvåplanshusen består av fem rum och kök fördelat på 115 m2 och enplanshusen är treor på 77 m2.
– Vi kommer att utveckla ett helt bostadsområde för Brf Äppellunden med lekplats, grönytor och bostäder. Det kommer att bli ett fint område med centralt läge som vi tror kan tilltala både förstagångsköpare och de som vill sälja villan och bo lite smidigare, säger Kristin Samuelsson som är marknadsansvarig på Eksjöhus Bostad.
Bostäderna i Brf Äppellunden säljs av Fastighetsbyrån som redan märkt att intresset är stort. Försäljningen har precis startats men det är redan sju av 25 bostäder som är bokade.
– Det är brist på bostäder i Eksjö och vi ser att Äppellunden passar in bra på marknaden idag. Det finns ju många fördelar med nyproduktion och att bo i en bostadsrättsförening gör det ju lite enklare på flera sätt, säger Eleonor Björnhag som är mäklare på Fastighetsbyrån.
När den första etappen är färdig är tanken att området successivt ska fyllas med både hyresrätter, bostadsrätter och olika verksamheter.
– Vi räknar med att det kommer ta minst tio år innan hela området är bebyggt. Vi är måna om att varje etapp får byggas färdigt innan vi börjar med nästa så man inte upplever att man bor på en byggarbetsplats hela tiden, säger Andreas Brantgården.
Vilka som kommer att bygga de kommande etapperna är i skrivande stund inte klart, men Itolv AB har dialog med flera exploatörer som kan bli aktuella.