Ny teater i sommar: Mysteriet i gamla stan

Redaktionen

Med gamla stan som kuliss och Smålands karoliner i huvudrollen kommer en helt nyskriven teaterföreställning att se dagens ljus i sommar. Teatern heter “Mysteriet i gamla stan” och författare är Joakim Freijd som också är aktiv i föreningen. 

– Jag fick idén när jag varit och renoverat mina svärföräldrars tvättstuga utanför Eksjö. Tanken på gamla stan som kuliss kompletterat med lite spänning, improvisation och humor kändes som en spännande idé, berättar Joakim. 

Teatern genomförs som ett vandrande skådespel genom Eksjös gator och gränder. 

– Där kommer du träffa på personer från Eksjös mångåriga historia och tillsammans med karolinerna lösa mysteriet med skattmästarens försvunna fältkassa, berättar Joakim. 

Upplägget påminner om föreställningen “Mellan Eld och Eld” som spelades under tiotalet år under slutet av 1990-talet och början 2000-talet. 

– Jag har inte sett det själv och har försökt att inte se de videoinspelningar som finns för att det inte ska bli samma sak. Mysteriet i gamla stan blir en ny historia som spänning, krutrök och humor, berättar Joakim. 

Teatern spelas den 7-9 juli och tar sin början på Krusagården där en berättare inleder historien. Tanken är att berättaren ska följa med genom skådespelet och hålla ihop historien genom gränderna. 

– Det blir tre datum och fyra spelningar. På söndagen kör vi dubbla föreställningar och om intresset är stort kan det även bli fler datum. 

Smålands karoliner bildades 1973 i samband med att Norra Smålands infanteriregemente firade sitt 350-årsjubileum.