Ny yogastudio på Itolvområdet

Magnus Östberg

Sedan ett par veckor tillbaka finns en nyöppnad yogastudio på Itolvområdet. Yoga Eksjö drivs av Maria Lagneby och Petra Mikaelsson Hafredal och erbjuder yoga för alla. – Vi vill att fler ska upptäcka fördelarna med yoga, berättar Maria.

Yoga är en träningsform som är här för att stanna. Maria Lagneby är ett känt namn inom yogavärlden, både i Eksjö och utanför stadens tullar. Under flera år har hon drivit Gårdsyoga på Grimberg gård utanför Eksjö. Men nu har hon tillsammans med Petra Mikaelsson Hafredal öppnat Yoga Eksjö på Itolvområdet.

– Jag och Maria möttes genom yogan när jag fick en yogaretreathelg av min man. Det var Maria och hennes yogalärare Ann Svärdfelt som höll i den och jag blev helt såld. Det var precis vad jag behövde just då, berättar Petra.

Petra fortsatte efter retreathelgen och är nu yogalärling. Maria har praktiserat yoga i elva år och undervisat i yoga i fem år. Tillsammans med sin yogalärare Ann Svärdfelt har Maria sedan några år tillbaka ett lärlingsprogram för att utbilda yogalärare. Det är flera som har gått och går programmet och till hösten öppnar de upp för fler elever. Målet med satsningen på Itolvområdet är att fler ska upptäcka yogans hälsosamma effekter.

– Vi har ett brett program med både yogaklasser och yogakurser, event, föreläsningar och retreats. Allt från nybörjarkurser till riktade kurser för män, mamma och bebis och seniorer. På så vis kan vi anpassa övningarna så att de som deltar får ut mest av passen, berättar Maria.

Maria Lagneby (tv) och Petra Mikaelsson Hafredal har öppnat Yoga Eksjö på Kaserngatan 24C på Itolvområdet (i Lotus före detta lokaler).

Yoga är helt enkelt en träningsform som går att anpassa efter många olika människor och som du kan fortsätta utvecklas inom – i takt med att du blir mer avancerad utövare.
– Yoga betyder förening eller balans. Det handlar om balans mellan vila och aktivitet eller det inre och yttre. Genom att fokusera på andning i kombination med rörelse får du möjlighet att fokusera på att vara närvarande i nuet.

Det finns många myter kring yoga, exempelvis att det inte skulle vara fysiskt ansträngande.
– Jag kan lova att du kommer bli fysiskt trött samtidigt som du laddar ditt batteri och fyller på med energi och glädje. Du tränar – och blir samtidigt lugnare. Det är vad som gör yogautövningen unik: att den ger balans mellan kropp, sinne och själ.

Laddar du din telefon oftare än dig själv? Vi vill rekommendera alla att prova på, avslutar Petra och Maria.

Tre myter om yoga

“Man måste vara smidig för att börja med yoga”
Fel. Yoga är bra för alla – oavsett hur du ser ut eller hur stel eller smidig du är. Tanken är att du ska bli starkare, mer när- varande och mer smidig av att utöva yoga.

“Yoga är bara för 40-åriga kvinnor”
Fel. Många av Eksjös utövare är män och kvinnor i alla åldrar. Vi vill att fler ska upptäcka yogans effekter, vi har yoga för män, för seniorer och vi kommer starta upp grupper för ungdomar. Alla kan yoga!

“Yoga är flummigt”
Fel. Yoga handlar om att vara fokuserad på sin andning, sin kropp och sitt sinne. Att jobba med att vara närvarande är något av det minst flummiga man kan syssla med.