Nytt hjälpmedel för astmapatienter

Kristoffer Karlsson

Sedan årsskiftet har patienter som lider av astma möjlighet att själva hålla koll på sin sjukdom med hjälp av en egen digital spirometer.

– Du får en mätare som du kopplar ihop med en app i din telefon. Sen kan du själv kontrollera din astma hemma när det passar dig själv, säger Gunilla Rydgård som astma- och kolsköterska på Bra Liv.

Som astmapatient har du tidigare kallats till en årlig kontroll då du har fått blåsa i en spirometer för att kolla statusen på din sjukdom.

– Att mäta en enskild dag ger egentligen inget bra och tillförlitligt resultat. Med den nya tekniken kan vi göra kontinuerliga mätningar och se hur sjukdomsbilden förändras över tid, förklarar Gunilla.

Att inte behöva komma till vårdcentralen utan istället kunna göra sina mätningar hemma är något som uppskattas av patienterna.

– Vi har bara fått positiva reaktioner från de som har fått möjlighet att testa, säger Gunilla. Många tycker att det är väldigt smidigt och de uppskattar att man kan göra sina mätningar precis när det passar, fortsätter hon.

När du blåser i din digitala spirometer så ser du direkt i den tillhörande appen hur statusen för din astma är.

– Patienten får antingen grönt, gult eller rött. Utifrån det kan de själva justera sin medicinering, lära känna sin sjukdom och optimera sin behandling. Om man blåser rött flera dagar i rad så rekommenderar vi alltid att man tar kontakt med oss, exempelvis via Bra Liv Nära-appen, förklarar Gunilla.

Den digitala tekniken sprider sig allt mer inom vården och detta är ett bra exempel på hur den kan underlätta för både patient och vårdgivare.

– Det finns bara positiva saker att säga. Patienten får större frihet och bättre koll på sin sjukdom, samtidigt som vi inom vården får möjlighet att lägga mer tid på de som i större utsträckning behöver det, säger Gunilla. Det är också väldigt bra att patienten själv tar ett ökat ansvar och engagerar sig i sin egen hälsa, fortsätter hon.

Alla som är diagnostiserade med astma har möjlighet att få en digital spirometer för hemmabruk.

– Är du intresserad så rekommenderar jag att du skickar ett meddelande till din astmasköterska via Bra Liv Nära-appen, så blir du kontaktad av oss, avslutar Gunilla.