“Odla sånt du kan äta”

Magnus Östberg

ODLA ÄTBART. I takt med ökat fokus på ekologiskt och närproducerat blir det allt vanligare att fylla trädgården med sådant man kan äta. Det menar Johan Bringner som driver Blomsterlandet Bringners i Eksjö.

– Under flera år har vi sett en ökning av efterfrågan på citrus- och kryddväxter. Men även bär har fått ett kraftigt uppsving, berättar han.

En uppstickare är blåbärsbuskar som oftast inte växer naturligt i svenska trädgårdar.

– Det har funnits i några år, men nu börjar folk få upp ögonen för det. Det man bör tänka på är dock att se till att ha rätt näring och jord om du ska plantera blåbär. Det är ju en surjordsväxt som har lite speciella behov, säger Johan.

Även mer exotiska växter som fikon, olivträd och citron är något som blivit allt mer populärt på våra breddgrader.

– Citrusväxter har en härlig doft och blommar samtidigt som de bär frukt. Så de passar väldigt bra i ett uterum till exempel. Kryddväxter passar också bra i uterummet men du kan även ha dem på altanen om du inte sätter ut dem för tidigt, tipsar Johan.

På Blomsterlandet Bringners finns ett brett utbud för dig som är nyfiken på att äta det du odlar.

– Välkommen in till oss så hjälper vi dig, avslutar Johan.