Ökad efterfrågan på kostråd

Magnus Östberg

Träning och kost går ofta hand i hand. Det märks tydligt bland de medlemmar på Forma Framtid som har ett specifikt viktmål, menar Ina Lindström som är personlig tränare och just nu går en utbildning till kostrådgivare.

– Har du ett specifikt mål med din träning att gå ner, eller upp, i vikt så spelar kosten självklart en mycket viktig roll. Vi brukar inleda med en så kallad tanitavägning, eller sammansättningsvägning för att se hur balansen i din kropp ser ut när det gäller muskler, fett och vätska, berättar Ina Lindström.

Tanitavägningen ger också en indikation på hur mycket visceralt fett du har i kroppen.

– Det är fett innanför bukhinnan som kan vara bra att ha koll på redan från början, tillägger Robin Wiktorsson som driver Forma Framtid tillsammans med Ina.

Det finns också mycket myter och förutfattade meningar kring kost och träning, menar Ina.

– Det ska vara kul och gott att äta rätt. Att äta ris och kyckling varje dag gör ingen lycklig därför jobbar vi mycket med personliga kostscheman som kompletteras med träning. Då blir det riktigt bra, säger Ina.

– Det finns ett coachande inslag i allt vi gör. Vi vill vara närvarande och vi vill förstå varför du vill göra en viss förändring eller uppnå ett visst mål – oavsett om det handlar om att gå ner i vikt eller bygga muskler. Vi märker att våra medlemmar vill vara motiverade och allt fler vill också ha hjälp med personlig träning, avslutar Robin.