Allmänt

OS-medaljör i bageriet

tobias-os

Foto: Maja Gerhardsson

White guide, Sveriges bästa bord och världens längsta tårta i Guiness rekordbok. Nu har Lennarts konditori ytterligare en merit på listan tack vare konditorn Tobias Olausson som nyligen fick med sig ett OS-guld hem till Eksjö!

En före detta arbetskamrat på Ett bageri på Jungfrugatan i Stockholm värvade Tobias till Stockholm Culinary Team, där han inför OS i matlagning fick ansvar för bakverken i grenen Pastry Art. Tobias har utformat de små munsbitarna på drygt sex gram som kallas petit fourer. Minibakelserna mäter ungefär två gånger tre centimeter och är små konstverk. För att skapa sju identiska exemplar av varje sort krävs millimeterprecision.

os-bakverk
Tobias har praktiskt taget levt med de små bakverken sista halvåret. En gång i månaden har hela landslaget träffats i Stockholm, däremellan har han övat och provbakat efter jobbet.
– Anna Berg har stöttat mig hela vägen. Jag har använt utrustning och ingredienser här i bageriet. Det har varit tuffa månader och det kändes riktigt bra att det gick hela vägen. Ett OS- guld är såklart en bra sak att ha i sitt CV men framförallt har jag lärt känna riktigt duktiga kockar. Vi blev som en familj och jag vet att jag kan ringa till vem som helst av dem om jag kör fast på något och behöver råd i bageriet.
– Jag har sett processen på nära håll och vet hur Tobias har slitit. Det är fantastiskt kul att det gick så bra, säger Anna och betonar att det är både roligt och inspirerande att kunna visa att det går att bo i en liten stad och samtidigt nå internationella framgångar.
Tobias flyttade från Stockholm till sin frus barndomsstad Eksjö för drygt två år sedan och beskriver jobbet på Lennarts konditori som en motpol till storstadshetsen.
– Vi har massor att göra, men här finns det ändå tid att vara kreativ och att göra det lilla extra om man planerar sin dag, säger han.
Till OS-medaljörens ära har kollegorna på Lennarts komponerat Olympiatårtan med mandelbotten, svartvinbärspannacotta, citroncurd, vaniljmousse och vit chokladglace.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Allmänt, Eksjöprofiler, Mat & dryck"

Foto: Magnus Östberg Som mittsexa i Lugi gör Markus Sjöbrink sin femte säsong i handbollens högsta serie. Men målet är högre än så. – Jag drömmer om en plats i landslaget, berättar han. Namnet Sjöbrink är i princip synonymt med handboll – i alla fall i …

Med start nästa sommar kan man återigen flyga charter direkt från Jönköping till Antalya, Turkiet. Det är researrangören TUI som sätter upp en serie mellan 17 augusti och 28 september, 2019 och flygen kommer avgå på lördagar. – Äntligen! Det känns fant …

Esportaren Pontus Frost spelar i laget The Final Tribe. Tillsammans reser de världen runt och spelar Dota2. – Vi tillbringar mycket tid på flygplatser, berättar Pontus Frost. För alla under 30 är Esport lika självklart som fotboll och tennis. Idag finn …

Restaurang Sunrise har varit ett självklart inslag på Norra Storgatan sedan 2006. Efter att ha haft stängt för totalrenovering har nu restaurangen öppnat igen – och den har fått sig ett ordentligt ansiktslyft! – Allt är nytt, från golv till tak, berätt …

Julbordstider. Det bästa sättet att bereda väg för julkänslorna är med ett julbord. I Eksjö finns ett brett utbud oavsett om du vill ha lugn och ro eller fart och party. Eksjö julshow som håller till Olsbergs arena ställer i år upp med Martin Stenmarck …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …