Allmänt

OS-medaljör i bageriet

tobias-os

Foto: Maja Gerhardsson

White guide, Sveriges bästa bord och världens längsta tårta i Guiness rekordbok. Nu har Lennarts konditori ytterligare en merit på listan tack vare konditorn Tobias Olausson som nyligen fick med sig ett OS-guld hem till Eksjö!

En före detta arbetskamrat på Ett bageri på Jungfrugatan i Stockholm värvade Tobias till Stockholm Culinary Team, där han inför OS i matlagning fick ansvar för bakverken i grenen Pastry Art. Tobias har utformat de små munsbitarna på drygt sex gram som kallas petit fourer. Minibakelserna mäter ungefär två gånger tre centimeter och är små konstverk. För att skapa sju identiska exemplar av varje sort krävs millimeterprecision.

os-bakverk
Tobias har praktiskt taget levt med de små bakverken sista halvåret. En gång i månaden har hela landslaget träffats i Stockholm, däremellan har han övat och provbakat efter jobbet.
– Anna Berg har stöttat mig hela vägen. Jag har använt utrustning och ingredienser här i bageriet. Det har varit tuffa månader och det kändes riktigt bra att det gick hela vägen. Ett OS- guld är såklart en bra sak att ha i sitt CV men framförallt har jag lärt känna riktigt duktiga kockar. Vi blev som en familj och jag vet att jag kan ringa till vem som helst av dem om jag kör fast på något och behöver råd i bageriet.
– Jag har sett processen på nära håll och vet hur Tobias har slitit. Det är fantastiskt kul att det gick så bra, säger Anna och betonar att det är både roligt och inspirerande att kunna visa att det går att bo i en liten stad och samtidigt nå internationella framgångar.
Tobias flyttade från Stockholm till sin frus barndomsstad Eksjö för drygt två år sedan och beskriver jobbet på Lennarts konditori som en motpol till storstadshetsen.
– Vi har massor att göra, men här finns det ändå tid att vara kreativ och att göra det lilla extra om man planerar sin dag, säger han.
Till OS-medaljörens ära har kollegorna på Lennarts komponerat Olympiatårtan med mandelbotten, svartvinbärspannacotta, citroncurd, vaniljmousse och vit chokladglace.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Allmänt, Eksjöprofiler, Mat & dryck"

Pappa var musiklärare och mamma var trummis. Musiken har alltid varit en viktig och naturlig del i Moa Carlebecker Forssells liv. Idag försörjer hon sig som artist och låtskrivare under artistnamnet Cazzi Opeia. Moa deltog i TV4:s Idol 2009 och en enig …

Pläden och kudden i bilden kommer från Otyg inredning. Kanelbullar och Eksjöknuten från Lennarts konditori. Wienerbröd med glasyr från Eksjö konditori gamla stan. Mysig stickad tröja från Klädhuset i Eksjö. De bruna skorna hittar du hos Borgs skor. Hös …

Magnus Östberg En ny stjärna har tänts på Eksjös e-handelshimmel. Det är reklambyrån Fem punkter som nu lanserar sajten profilprylar.nu, -Vi har länge sett en ökad efterfrågan på den här typen av produkter säger Magnus Östberg, vd för eksjöföretaget Fe …

Tidningarnas krisrubriker om en vikande bostadsmarknad verkar inte gälla i Eksjö. – Priserna håller sig stabila, säger Roger Karlsson på Fastighetsbyrån. Det byggs som aldrig förr i Eksjö. Eksjöbostäders nya lägenhetsområde Lunden är snart helt klart f …

Jörgen Gustafsson hjälper människor att få kontakt med ”andra sidan” och på visitkortet står det medium. – Det är ologiskt att det inte finns något efter döden, säger han. Han föddes i Eksjö 1962 och växte upp i en stor familj. Efter skolan jobbade han …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Officeraren Christian Ericsson reser Sverige och världen runt för att tävla i multisport, eller adventure racing som det heter på engelska. Med flertalet EM- och VM-tävlingar i bagaget är Christian en mycket rutinerad multisportare. Det var i samband m …