OS-medaljör i bageriet

Carina Engqvist

tobias-os

Foto: Maja Gerhardsson

White guide, Sveriges bästa bord och världens längsta tårta i Guiness rekordbok. Nu har Lennarts konditori ytterligare en merit på listan tack vare konditorn Tobias Olausson som nyligen fick med sig ett OS-guld hem till Eksjö!

En före detta arbetskamrat på Ett bageri på Jungfrugatan i Stockholm värvade Tobias till Stockholm Culinary Team, där han inför OS i matlagning fick ansvar för bakverken i grenen Pastry Art. Tobias har utformat de små munsbitarna på drygt sex gram som kallas petit fourer. Minibakelserna mäter ungefär två gånger tre centimeter och är små konstverk. För att skapa sju identiska exemplar av varje sort krävs millimeterprecision.

os-bakverk
Tobias har praktiskt taget levt med de små bakverken sista halvåret. En gång i månaden har hela landslaget träffats i Stockholm, däremellan har han övat och provbakat efter jobbet.
– Anna Berg har stöttat mig hela vägen. Jag har använt utrustning och ingredienser här i bageriet. Det har varit tuffa månader och det kändes riktigt bra att det gick hela vägen. Ett OS- guld är såklart en bra sak att ha i sitt CV men framförallt har jag lärt känna riktigt duktiga kockar. Vi blev som en familj och jag vet att jag kan ringa till vem som helst av dem om jag kör fast på något och behöver råd i bageriet.
– Jag har sett processen på nära håll och vet hur Tobias har slitit. Det är fantastiskt kul att det gick så bra, säger Anna och betonar att det är både roligt och inspirerande att kunna visa att det går att bo i en liten stad och samtidigt nå internationella framgångar.
Tobias flyttade från Stockholm till sin frus barndomsstad Eksjö för drygt två år sedan och beskriver jobbet på Lennarts konditori som en motpol till storstadshetsen.
– Vi har massor att göra, men här finns det ändå tid att vara kreativ och att göra det lilla extra om man planerar sin dag, säger han.
Till OS-medaljörens ära har kollegorna på Lennarts komponerat Olympiatårtan med mandelbotten, svartvinbärspannacotta, citroncurd, vaniljmousse och vit chokladglace.