Bygg ditt eget pepparkakshus

Kristoffer Karlsson

p-hus1
Eksjö med omnejd är en bygd med långa och stolta husbyggartraditioner. Och kan man bygga trähus så kan man väl bygga pepparkakshus tänkte vi och kontaktade Eksjöhus och Hjältevadshus och bad dem göra en pepparkakshusritning på någon av sina populära husmodeller.

 

Alla som någon gång har byggt ett pepparkakshus vet att det inte är någon barnlek. Det är en riktig utmaning som faktiskt kräver en hel del planering och tankeverksamhet. Dessutom gäller det att ha lite fingertoppskänsla, kreativitet och inte minst fantasi för att få till de där riktigt snygga skapelserna.

Den som verkligen vill sätta sin egen prägel på sitt pepparkakshus kan bygga hela miljöer med både trädgård, figurer, bilar och mycket annat. På vis kan också hela familjen hjälpa till med byggprojektet även om de minsta barnen kanske inte kan vara inblandande i själva husbygget.

För de flesta av oss är husbyggande bara en kul julsysselsättning, men det finns faktiskt de som har som jobb att skapa vackra och funktionella hus. I Eksjö kommun finns det två hustillverkare och vi lät dem göra en ritning till varsitt pepparkakshus.

solidHjältevadshus valde att göra husmodellen Solid 194 till pepparkakshus. Det ett stort, modernt tvåplanshus i klassiskt snitt. Rent byggtekniskt så är verandan och de många fönstrena de största utmaningarna för den som vill bygga detta pepparkakshus. Men samtidigt skapar det många möjligheter och den som gillar detaljer kan verkligen få till ett riktigt läckert pepparkakshus med ritningen från Hjältevadshus.

larvikEksjöhus har valt husmodellen Larvik som sitt pepparkakshus. Det är ett hus med ett väldigt spännande yttre och de många vinklarna gör detta till ett riktigt trevligt byggprojekt. Här finns alla möjligheter till att skapa en riktigt snygg inredningsdetalj som kan pryda hemmet under julhelgerna.

Vilket av husen du än väljer – eller om du väljer att skapa en helt egen husmodell så lovar vi er en riktigt trevlig stund. Att bygga pepparkakshus är kul, oavsett om hela familjen deltar eller om du väljer att vara din egen byggmästare.

Och du! Självklart ska du vara med i vår instagram-tävling. Ta en bild på ditt pepparkakshus och var med och tävla om 1000 kr att handla för i Eksjös butiker! Läs mer om tävlingen här.

Lycka till med ditt byggprojekt!

Byggtips!
För att limma ihop de olika delarna så använder du lämpligast smält strösocker. Det smidigaste är att smälta socker i en stekpanna, så kommer du lätt åt att doppa husgavlarna. Tänk på att inte ha för hög värme på för då är risken stor att det bränner fast. Värm till sockret blir ljusbrunt. Det smälta sockret blir mycket varmt, så se till att hålla barnen på säkert avstånd!
Kristyr
Det är med kristyren som du gör den avslutande finishen. Rör ihop 1 matsked äggvita, 1,5 dl florsocker och ett kryddmått ättiksprit. Gör sedan en strut av bakplåtspapper och sätt igång och spritsa! Vill du ha färgad kristyr så droppar du i en eller ett par droppar karamellfärg.

Mallar
Ladda ner Hjältevadshus ”Solid” som pepparkakshus >>

Ladda ner Eksjöhus ”Larvik” som pepparkakshus >>