Hälsa

Pollensäsongen är här!

När våren kommer så drabbas många av rinnande näsa, kliande ögon och igensvullen näsa. Boven i dramat är pollen från träd och gräs, men det finns bra sätt att få bukt med problemen.
Börja alltid med receptfri allergimedicin. Prova dig fram med tabletter, ögondroppar och nässprej och hitta det som funkar för dig.
– Idag finns det bra allergitabletter som inte gör dig trött. Fråga personalen på ditt apotek så kan de hjälpa dig att hitta rätt, säger Mats Osbeck. Får du ingen lindring av receptfria preparat så kan du vända dig till vården, fortsätter han.

Ett bra tips är att vara väl förberedd inför pollensäsongen.
– Ofta har man ganska bra koll på när problemen brukar komma, så vänta inte tills du får besvär. Se till att ha allergimedicin hemma i god tid så undviker du mycket av problemen, tipsar Mats.

En stor informationskälla med kvalitetssäkrad information till dig som har allergiska besvär är 1177.se. Där finns många bra tips om hur du själv kan behandla din allergi.
– Jag vill också tipsa om vår app ”Bra Liv nära”. Där kan du få snabb hjälp av en läkare eller sköterska utan att du behöver uppsöka en vårdcentral, säger Mats Osbeck.

Jag brukar få munsår. Finns det något man kan göra för att bli av med dem eller lindra besvären?
/ Eva, Vrigstad

Svar: Om du får återkommande munsår har du förmodligen herpesvirus. Du kan inte bli av med det, men du kan lindra besvären med en receptfri salva. Vänta inte till du får blåsor utan behandla så fort du känner att det börja sticka. Viruset vaknar ofta till liv när du är nedsatt av t.ex. förkylning. Även solljus kan utlösa munsår. Om salvan inte hjälper tar du kontakt med vården så kan du få kraftfullare preparat utskrivet.

Förra sommaren fick jag flera getingstick. Är det farligt och bör man söka vård?
/ Margareta, Ekenässjön

Svar: För de allra flesta så är det inte farligt. Det svullnar och gör ont, men besvären kan lindras med en receptfri bedövningssalva. En del människor är dock överkänsliga mot getingstick. Om du känner att det börjar svullna i luftvägarna så ring omedelbart ambulans.

Jag har hört olika teorier om det här med att träna när man är förkyld. Hur ska man tänka kring det?
/ Isabell, Eksjö

Svar: Om du har en infektion i kroppen ska du absolut inte träna. Kroppen behöver vila för att immunförsvaret ska kunna jobba i lugn och ro. Har du bara snuva kan du träna lite försiktigt, men om du har ont i halsen ska du alltid avstå – har du otur kan infektionen sprida sig till både hjärta och njurar.

Hur kan man lindra bihåleinflamation?
/ Andreas, Eksjö

Svar: Att ha ont i bihålorna behöver inte betyda att du har en bakteriell bihåleinfektion utan endast inflammation. Börja med receptfri nässprej och du kan kombinera med en vanlig allergitablett. Tänk också på att sova med huvudet i högläge – se till att huvudet är 5-10 cm högre än fötterna. Blir du allvarligt påverkad ska du så klart söka vård.

Vill du ha svar på dina frågor om hälsa och sjukvård? Skicka din fråga till fraga@eksjoco.se

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Hälsa"

Ann-Charlotte Mattsson, apotekare på Bra Liv. Vi är mitt i förkylnings- och influensatider och det är vi som går och hostar, nyser och snörvlar. – Det finns egentligen inga mirakelkurer. Men bland annat genom att vara noga med handhygien och nysa i arm …

I varje nummer svarar läkare från Vårdcentralerna Bra liv på läsarfrågor om om hälsa och sjukvård. Det handlar om allt från snusning till förkylningar – skicka in en fråga du också så kanske du får svar!

Eva Karlsson, Sara Mannerback och Susanne Bergander. För att du ska få så bra vård som möjligt har Eksjö vårdcentral nyligen inrättat något som kallas för teammottagning, berättar Sara Mannerback, som är vårdenhetschef. – Det innebär, enkelt förklarat, …

Cecilia Fridh och David Windisch är de två senaste tillskotten på Nikaro Gym. Båda erbjuder personlig träning med lite olika inriktning. Cecilia är licensierad PT och träningsinstruktör och dessutom utbildad inom kost- och näringslära. David är främst …

Om du rör på dig 30 minuter varje dag så blir du mer stresstålig, får bättre minne och uppnår flera andra positiva hälsoeffekter. – Det är väl känt att fysisk aktivitet minskar stressrelaterad ohälsa, säger Kristin Xenos som är sjukgymnast på vårdcentr …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …