Hälsa

Pollensäsongen är här!

När våren kommer så drabbas många av rinnande näsa, kliande ögon och igensvullen näsa. Boven i dramat är pollen från träd och gräs, men det finns bra sätt att få bukt med problemen.
Börja alltid med receptfri allergimedicin. Prova dig fram med tabletter, ögondroppar och nässprej och hitta det som funkar för dig.
– Idag finns det bra allergitabletter som inte gör dig trött. Fråga personalen på ditt apotek så kan de hjälpa dig att hitta rätt, säger Mats Osbeck. Får du ingen lindring av receptfria preparat så kan du vända dig till vården, fortsätter han.

Ett bra tips är att vara väl förberedd inför pollensäsongen.
– Ofta har man ganska bra koll på när problemen brukar komma, så vänta inte tills du får besvär. Se till att ha allergimedicin hemma i god tid så undviker du mycket av problemen, tipsar Mats.

En stor informationskälla med kvalitetssäkrad information till dig som har allergiska besvär är 1177.se. Där finns många bra tips om hur du själv kan behandla din allergi.
– Jag vill också tipsa om vår app ”Bra Liv nära”. Där kan du få snabb hjälp av en läkare eller sköterska utan att du behöver uppsöka en vårdcentral, säger Mats Osbeck.

Jag brukar få munsår. Finns det något man kan göra för att bli av med dem eller lindra besvären?
/ Eva, Vrigstad

Svar: Om du får återkommande munsår har du förmodligen herpesvirus. Du kan inte bli av med det, men du kan lindra besvären med en receptfri salva. Vänta inte till du får blåsor utan behandla så fort du känner att det börja sticka. Viruset vaknar ofta till liv när du är nedsatt av t.ex. förkylning. Även solljus kan utlösa munsår. Om salvan inte hjälper tar du kontakt med vården så kan du få kraftfullare preparat utskrivet.

Förra sommaren fick jag flera getingstick. Är det farligt och bör man söka vård?
/ Margareta, Ekenässjön

Svar: För de allra flesta så är det inte farligt. Det svullnar och gör ont, men besvären kan lindras med en receptfri bedövningssalva. En del människor är dock överkänsliga mot getingstick. Om du känner att det börjar svullna i luftvägarna så ring omedelbart ambulans.

Jag har hört olika teorier om det här med att träna när man är förkyld. Hur ska man tänka kring det?
/ Isabell, Eksjö

Svar: Om du har en infektion i kroppen ska du absolut inte träna. Kroppen behöver vila för att immunförsvaret ska kunna jobba i lugn och ro. Har du bara snuva kan du träna lite försiktigt, men om du har ont i halsen ska du alltid avstå – har du otur kan infektionen sprida sig till både hjärta och njurar.

Hur kan man lindra bihåleinflamation?
/ Andreas, Eksjö

Svar: Att ha ont i bihålorna behöver inte betyda att du har en bakteriell bihåleinfektion utan endast inflammation. Börja med receptfri nässprej och du kan kombinera med en vanlig allergitablett. Tänk också på att sova med huvudet i högläge – se till att huvudet är 5-10 cm högre än fötterna. Blir du allvarligt påverkad ska du så klart söka vård.

Vill du ha svar på dina frågor om hälsa och sjukvård? Skicka din fråga till fraga@eksjoco.se

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Hälsa"

I Sverige har vi ett omfattande vaccinationsprogram som ska skydda oss mot till exempel mässlingen, polio, röda hund och ett tiotal andra sjukdomar. – Tack vare vaccinationerna är dessa sjukdomar mycket ovanliga i Sverige idag, säger Mats Osbeck. Det f …

Team Olmed är ett ortopedtekniskt företag med butik och mot­tagning i Eksjö. De jobbar dels med patienter från Region Jönköping, men vänder sig också till privatpersoner med t.ex. fot- och knärelaterade besvär. – Det vanligaste är att våra kunder har f …

Vill du känna dig avslappnad och återhämtad redan innan semestern? Då kanske ett halvdagsretreat är helt rätt för dig. – I vår kommer jag att arrangera två halvdagar med fokus på rening och återhämtning som öppnar upp för sommar och semester, berättar …

Forma framtid Komplett gym som också erbjuder gruppträning i nyrenoverade lokaler. Här finns Les Mills och egna pass med en bra blandning av yoga, tabata, spinning och TRX. Kan även utföra professionella fystester. Nikaro Gym Komplett gym som också erb …

Forma Framtid har under våren utökat sin yta för gruppträning med hela 225 m2. Den nya lokalen ligger i direkt anslutning till Nannylundshallen. – Vi har en enorm efterfrågan på gruppträning och hade ett stort behov av större lokaler. Då valde vi att b …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Axel Rehnby från Eksjö har varit delaktig i otaliga långfilmer och tv-produktioner de senaste åren. Men själv har han inte synts i rutan en enda gång.Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård och Axel ”Snälla snickaren” Rehnby poserar tillsammans under inspeln …