Rekord i antalet utställare på julmarknaden

Magnus Östberg

Den andra adventshelgen är det, som traditionen bjuder, dags för Eksjö julmarknad. Med över 120 utställare, knallar och marknadsstånd är det rekord.
– Vi är väldigt nöjda med både antal och variation i utbudet, säger Pia Löfgren, museichef i Eksjö kommun.

Den som kan sin historia inser att Eksjö julmarknad firar 30 årsjubileum nästa år. Med undantag för pandemin har den välbesökta marknaden blivit ett självklart startskott för julen. Med trästaden som inramning och kuliss får besökaren uppleva julen som den kändes förr vilket är en av anledningarna till att människor vallfärdar till marknaden. En annan anledning kan vara marknadens tydliga fokus på hantverk.

– De som ställer ut ska ju syssla med någon form av hantverk och vi har en bra spridning mellan olika typer av hantverk i år. Det finns något som tilltalar alla, säger Pia. Mathantverk i alla tänkbara former är ju ett självklart inslag på en julmarknad. – Bröd, korv, marmelad och glögg. Mathantverk finns det gott om på årets julmarknad. Vi har till och med ett ölbryggeri som medverkar för första gången, berättar Pia. Men det finns också gott om utställare som tillverkar egna smycken, keramik och ljus.

– Vi har också sett en ökning på utställare som jobbar med återbruk i olika former – både när det gäller kläder och annat, säger Pia. Under de två julmarknadsdagarna
beräknas över 30 000 personer besöka Eksjö. Förutom hantverket blir det så klart jul på Aschanska gården, remmalag, körer och julspel i kyrkan.

– Vi har också servering på Krusagården och Folkdanslokalen och du kan som tidigare år prova på smide med Marcel Stolt på Museigården. Husarerna, som serverar ärtsoppa på Museigården, har varit med sedan starten 1993, berättar Pia. Och för alla barn som längtar efter julklappar finns såklart möjlighet att träffa tomten på torget för att lämna över sin önskelista. – Nu hoppas vi bara på lite kallare väder och ett par centimeter snö. Det skulle bli en perfekt start på julen, avslutar Pia.

Eksjö Julmarknad
3-4 December
Lördag 10-18
Söndag 11-17

Båda dagarna avslutas med eldshow vid Norra Åbron.

Se hela programmet på eksjoco.se/julmarknad