The Royal Marines kommer till Eksjö

Magnus Östberg

the-royal-marines-eksjo

Med sina karaktäristiska vita hjälmar och blå uniformer är The Royal Marines något av Tattoo-världens superkändisar. I sommar kommer de bland annat att ackompanjera drottning Elizabeths 90-årsfirande i Windsor Castle. Och så kommer de till Eksjö förstås på Eksjö International Tattoo!

The Band of her Majesty’s Royal Marines Portsmouth är det långa namnet på det som i vardagligt tal kallas The Royal Marines Band. Av många anses det vara den mest prestigefulla militära musikåren i Storbritannien. Och tittar man lite närmare på vilka uppdrag musikkåren har haft genom åren framstår det som ganska självklart. Bland annat uppträder de i samband med drottning Elizabeth II:s 90-årsdag i sommar. Men de har också spelat under OS i London och under invigningen av rugby-VM 2015.

Alla bandmedlemmar bär ett speciellt emblem på höger axel med texten ”royal band”. Det är ett tecken på deras starka koppling till det brittiska kungahuset som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan 1902 fick kåren i uppgift av kund Edward VII att följa med på de kunliga yachterna Victoria och Albert – och till slut fick de följa med på samtliga av de kungliga sjöäventyren.

Musikkåren består av heltidsanställda officerare, som förutom sina musikaliska och ceremoniella plikter, även tjänstgör som militär personal runt om i världen. Bandmedlemmarna i The Royal Marines band har varit utplacerade i både gulfkrigen, Kosovo och nu senast i Afghanistan.

Ian Davies är musikdirektör för The Royal Marines band som gästar Eksjö i augusti.

Ian Davies är musikdirektör för The Royal Marines band som gästar Eksjö i augusti.

Ian Davies är så kallad musikdirektör för musikkåren och han var märkbart förtjust i Eksjö då han gästade den charmiga trästaden för första gången i samband med bandmasters conference i april.

– Det är verkligen en fin stad och trevliga människor vi har mött här. Vi ser fram emot att få träffa den svenska publiken på ert fina torg och visa lite av våra brittiska traditioner, säger Ian.