Säsong för trädgårdsfix

Magnus Östberg

Hösten är en bra period för både plantering och att göra sådant som underlättar vårens trädgårdsarbete. Det menar Johan Bringner, som driver Blomsterlandet Bringners i Eksjö.

Hösten är ofta förknippad med att fixa inomhus i olika former. Men det finns fortfarande gott om tid att fixa i trädgården, plantera och så.
– Vi är ju rätt bekväma av oss, så när det börjar bli lite kallt om fingrarna har vi en tendens att krypa inomhus. Men innan det där riktiga höstmörkret och de kalla dagarna kommer finns det gott om trevligt trädgårdspyssel att ta tag i, säger Johan.

Förbered gräsmattan

Ett projekt som kan behöva lite extra omvårdnad innan vintern är gräsmattan.
– Klipp gräsmattan i rätt höjd och lägg på höstgöd- sel som inte innehåller så mycket kväve. Det stärker gräset inför kommande säsong, berättar Johan.
Det är heller inte försent att så gräs.
– Det går att så gräs ganska långt in på hösten – nästan ända fram till frosten kommer. Då kan du passa på att toppdressa för att jämna till håligheter och så i dressen så är det färdigt till våren, säger Johan.

 

Johan Bringner på Blomsterlandet Bringners tipsar om höstens trädgårdsfix.

Plantera lökar

Även om hösten för många är förknippat med löv- krattning finns det fler saker att göra som förberedelser för vårens trädgårdsbestyr.
– När du ändå krattar löv kan du lägga på lite löv i rabatterna som ett extra skydd för känsliga växter. Sen är det ju säsong för att plantera lökar och det kan du ju göra samtidigt som du krattar löv. Se till att gödsla med ben eller blodmjöl först, tipsar Johan.
– Hösten är också en bra tid att se över perenner. Du kanske har några som du tycker är fina som du kan dela på eller flytta på. Då är det dags att göra det nu under hösten. Perennerna får du dock gödsla i vår, säger Johan.

Höstfägring

Men det är inte bara i våra trädgårdar som det görs höstfint.
– Nu är det dags att byta ut sommarblommorna vid gravarna mot mer hösttåliga sorter. Calluna ljung går ju att kombinera med många andra färgsprakande växter och de passar ju bra även i utomhuskrukorna hemma, avslutar Johan.