“Sjöloppet passar både nybörjare och elit”

Magnus Östberg

Den 17 juni är det dags för årets upplaga av Sjöloppet, ett swimrun-lopp där du springer och simmar i lag om två personer. Många swimrun-tävlingar har bara en elitklass, men loppet i Eksjö passar alla nivåer, menar Dick Jonzon som är tävlingsledare för Sjöloppet.

– Sjöloppet sticker ut eftersom vi har tre klasser som passar för både nybörjare, motionär och elit. Barnklassen springer och simmar 1,2 kilometer. Nästa distans kallas “sprint” och är lite drygt en mil. Kan du gå-springa en mil så klarar du detta. Jag skulle verkligen rekommendera fler eksjöbor att testa på Sjöloppet, säger Dick.

I skrivande stund ser anmälningsläget väldigt bra ut och förhoppningen är att slå rekordet på 120 deltagande lag som sattes innan covid satte käppar i hjulet för de flesta motionslopp.

– Intresset är stort och vi har fått in anmälningar från både när och fjärran. Vi har ju familjer som kommer från hela södra Sverige för att vara med i loppet. Men vi har också flera lokala förmågor som anmält sig som inte testat på tidigare. Det är ju riktigt roligt, säger Dick.

Bansträckningen är densamma som tidigare år och du springer genom trolska skogar och simmar i nio olika sjöar (om du anmäler dig i den längre distansen).

– Och du behöver inte kunna crawla – det funkar bra med bröstsim. Dessutom är swimrun rätt skonsamt för kroppen eftersom det inte blir så långa löpsträckor. De bryts av med lite skonsam simning. Så jag skulle gärna se att fler eksjöbor vågar kliva över tröskeln och prova, avslutar Dick.