”Sjukvården är aldrig längre bort än din mobiltelefon”

Kristoffer Karlsson

Det händer spännande saker inom Vårdcentralerna Bra Liv. Den 28 november lanseras den egna appen ”Bra liv nära”, en medveten satsning för att komma närmare vårdtagarna och öka tryggheten.
– Från och med nu kommer vi aldrig att vara längre bort än din mobiltelefon, säger Ulf Österstad, verksamhetschef för den digitala satsningen.

Har du någonsin önskat att du skulle kunna klara av ett läkarbesök på kafferasten, eller ha ett videosamtal med en sjukgymnast när du har ont i ryggen utan att behöva stiga upp ur sängen? Med hjälp av appen ”Bra liv nära” kan du nu göra allt detta.

– Det här är ett fantastiskt komplement till den ordinarie vården, och vi är väldigt stolta över att vara först ut med en egen app för distansvård, säger Ulf Österstad. Vi vill göra människor mer trygga, och det här är ett steg i helt rätt riktning, fortsätter han.

– Vi vill finnas nära våra invånare. Vi kommer en bra bit på vägen med våra vårdcentraler, men nu tar vi ytterligare ett steg genom att alltid finnas till hands i mobilen, säger Ulf Österstad.

– Vi vill finnas nära våra invånare. Vi kommer en bra bit på vägen med våra vårdcentraler, men nu tar vi ytterligare ett steg genom att alltid finnas till hands i mobilen, säger Ulf Österstad. Foto: Maja Gerhardsson

Möjligheten till att få medicinsk rådgivning via en app smygstartade för ett år sedan, via en samarbetspartner, men nu tar Bra liv steget fullt ut och släpper en helt egen app som vänder sig till vårdtagare i Jönköpings län.

– Målet har hela tiden varit att göra vården så bra som möjligt för invånarna i länet. Alla ska kunna känna att de får ut maximalt av sina skattekronor helt enkelt, säger Ulf.

En annan stor fördel med en egen app är att du får kontakt med läkare som finns på en vårdcentral nära dig.

– Det är samma personal som du träffar när du besöker sjukvården som bemannar appen. Det är samma journalsystem och allt är integrerat i den ordinarie sjukvården, berättar Ulf Österstad.

Oavsett var du bor, och oavsett var du befinner dig så har du nu alltid ett sätt att kontakta vården.

– Om du skulle få konstiga utslag när du befinner dig på semester i Spanien, så kan du enkelt visa upp dem för en läkare på hemmaplan. Om du har små barn och svårt att ta dig till vårdcentralen så kan du ha videosamtal med en läkare hemma i din egen lägenhet, förklarar Ulf.

Mycket av det som klassas som enklare bekymmer ska du kunna få hjälp med direkt via appen och inte behöva besöka vårdcentralen.

– Appen gör att vi snabbt och enkelt kan hjälpa dem som är lindrigt sjuka, vilket gör att vi frigör tid till att hjälpa alla de som är mycket sjukare, förklarar Ulf.

Fler funktioner i framtiden

Redan nu kan du ladda ner appen till din mobiltelefon. Gå till App Store eller Play butik och sök på ”Bra liv nära”.

Redan nu kan du ladda ner appen till din mobiltelefon. Gå till App Store eller Play butik och sök på ”Bra liv nära”.

Efter hand kommer fler och fler funktioner att lanseras som kommer att öka användningsområdet för appen ytterligare.

– Vi har planer på att släppa in fler personalkategorier i appen. Redan veckan efter lanseringen kommer vårt psykosociala team att finnas på plats. Så fort vi kan garantera att det blir bra så fyller vi på med fler personalgrupper, avslutar Ulf.