Hem & fritid

Skydda dig mot brand

Om olyckan är framme så är det bra om du redan på förhand vet hur du ska agera. Jörgen Franzén delar med sig av sin bästa tips.

– Brandvarnare är en självklarhet som ska finnas i alla hem. Jag tycker också att en brandsläckare bör ingå i hushållets grundskydd, säger Jörgen Franzén, stf räddningschef vid räddningstjänsten i Eksjö.

Den vanligaste brandorsaken idag är elektriska produkter.
– Många importerar elprylar från Kina och det är inte säkert att de uppfyller de säkerhetskrav som finns i Sverige. Därför ska du vara väldigt försiktig med dessa produkter, förklarar Jörgen.

Om du bor i lägenhet så är det viktigt att inte förvara barnvagnar och liknande i trapphuset.
– Utrymningsvägarna måste alltid hållas fria och en brand i en barnvagn kan snabbt rökfylla hela trapphuset, förklarar Jörgen.

Det är viktigt att prata igenom hemma i familjen vad ni ska göra om olyckan skulle vara framme och det börjar brinna.
– När det väl brinner så tänker man inte logiskt. Det kan vara bra att veta var oersättliga saker som fotoalbum, hårddiskar med bilder o.s.v. finns så att man snabbt kan få med sig det ut om man måste evakuera. Jag rekommenderar också alla att se över sitt försäkringsskydd. Inte minst för att veta vilket skydd du har om du skulle drabbas av brand, avslutar Jörgen Franzén.

Blåljusdagen 2018-05-26

Möt räddningstjänsten, civilförsvaret, brottsofferjouren med flera på brandstationen och vid bryggeritomten mitt emot. Även blodbussen finns på plats!

Brandsläckare

En sex-kilos pulversläckare är ett bra val för en vanlig bostad. Då kan du själv göra en första insats om olyckan skulle vara framme.

Brandvarnare

En brandvarnare är en given livförsäkring som ska finnas i varje hem. En per våningsplan eller en per 60 kvadrameter är en bra tumregel. Glöm inte att regelbundet kolla batteriet.
På aktivmotbrand.msb.se kan du själv skapa en påminnelse. Då får du ett SMS när det är dags att byta batterier i brandvarnaren.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Hem & fritid"

Ulrika Bengtsson har ett brinnande intresse för prylar och inredning – och hennes hem är en härlig blandning av gammalt och nytt. Hemma hos Ulrika i den renoverade, stora gamla Rektorsgården går det inte att ta miste på att inredning är ett stort intre …

Köket är husets hjärta, sägs det. Här tillbringar vi mycket tid för att laga mat, umgås eller prata. Även för kök finns gott om trender – både när det gäller material och färg. – Under en period skulle allt vara vitt, vitt och vitt. Idag är det mer var …

Den 1 december lanserar Edgar Security ett helt nytt koncept som släpps under eget varumärke. – Med vårt koncept blir det möjligt att koppla ihop tusentals olika produkter och tjänster som idag finns inom området säkerhet och smarta hem, berättar Marku …

Tidningarnas krisrubriker om en vikande bostadsmarknad verkar inte gälla i Eksjö. – Priserna håller sig stabila, säger Roger Karlsson på Fastighetsbyrån. Det byggs som aldrig förr i Eksjö. Eksjöbostäders nya lägenhetsområde Lunden är snart helt klart f …

1. Markis från Höglandets markis. 2. Hatt från Väsk- och skoshopen. 3. Mugg med lock och sugrör från Blomsterlandet Bringners. 4. Lakrits med smak av jordgubbar och rosépeppar från Chocolaterie. 5. Solskyddsprodukter från Lotus hud och fot. 6. Klocka d …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …