Skydda dig mot brand

Redaktionen

Om olyckan är framme så är det bra om du redan på förhand vet hur du ska agera. Jörgen Franzén delar med sig av sin bästa tips.

– Brandvarnare är en självklarhet som ska finnas i alla hem. Jag tycker också att en brandsläckare bör ingå i hushållets grundskydd, säger Jörgen Franzén, stf räddningschef vid räddningstjänsten i Eksjö.

Den vanligaste brandorsaken idag är elektriska produkter.
– Många importerar elprylar från Kina och det är inte säkert att de uppfyller de säkerhetskrav som finns i Sverige. Därför ska du vara väldigt försiktig med dessa produkter, förklarar Jörgen.

Om du bor i lägenhet så är det viktigt att inte förvara barnvagnar och liknande i trapphuset.
– Utrymningsvägarna måste alltid hållas fria och en brand i en barnvagn kan snabbt rökfylla hela trapphuset, förklarar Jörgen.

Det är viktigt att prata igenom hemma i familjen vad ni ska göra om olyckan skulle vara framme och det börjar brinna.
– När det väl brinner så tänker man inte logiskt. Det kan vara bra att veta var oersättliga saker som fotoalbum, hårddiskar med bilder o.s.v. finns så att man snabbt kan få med sig det ut om man måste evakuera. Jag rekommenderar också alla att se över sitt försäkringsskydd. Inte minst för att veta vilket skydd du har om du skulle drabbas av brand, avslutar Jörgen Franzén.

Blåljusdagen 2018-05-26

Möt räddningstjänsten, civilförsvaret, brottsofferjouren med flera på brandstationen och vid bryggeritomten mitt emot. Även blodbussen finns på plats!

Brandsläckare

En sex-kilos pulversläckare är ett bra val för en vanlig bostad. Då kan du själv göra en första insats om olyckan skulle vara framme.

Brandvarnare

En brandvarnare är en given livförsäkring som ska finnas i varje hem. En per våningsplan eller en per 60 kvadrameter är en bra tumregel. Glöm inte att regelbundet kolla batteriet.
På aktivmotbrand.msb.se kan du själv skapa en påminnelse. Då får du ett SMS när det är dags att byta batterier i brandvarnaren.