Skydda dig själv och din omgivning

Magnus Östberg

Vaccinera dig!

David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköpings län

Just nu pågår arbetet med att vaccinera befolkningen i Jönköpings län mot Covid-19.

– Vi har tagit oss igenom de allra äldsta och håller nu på att arbeta oss nedåt i åldrarna, berättar David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Hur fungerar det?

– Om du är över 65 år kommer du att få ett brev där du uppmanas att ta kontakt med din vårdcentral och boka en tid, berättar David Edenvik. Du kan antingen ringa eller boka någon av de tider som vi lägger ut via 1177.se. När det blir dags för de lite yngre att vaccineras så kommer vi att informera via media och andra kanaler, fortsätter han.

Utmaningar

Det som gör det svårt att planera är den något ojämna tillgången på vaccin.

– Det har hänt att vi har fått omboka en del tider då vi helt enkelt inte har fått tillräckligt med doser. Men trots detta så har det fungerat väldigt bra och vi vaccinerar i ganska god takt nu, berättar David.

I skrivande stund finns det tre olika vaccin som används i Sverige, vilket gör det otroligt viktigt att ha koll på logistiken.

– Alla ska förvaras, spädas och hanteras på olika sätt. Det skiljer sig också hur långt det ska gå mellan dos 1 och dos 2. Det gör att det är lite mer avancerat än vid den vanliga influensavaccineringen, säger David. Men våra vårdcentraler gör ett otroligt gott jobb, fortsätter han.

Vaccinera dig!

– Jag vill uppmana alla att vaccinera sig. Det är det absolut effektivaste sättet att få bort smittan från samhället så att vi kan återgå till våra normala liv, säger David Edenvik. Det är också ett sätt att skydda våra äldsta som löper störst risk att avlida om de smittas, fortsätter han.

Även yngre människor kan drabbas hårt om de smittas av Covid-19.
– Vi har sett ganska många fall där unga människor har haft väldigt jobbiga symptom även lång tid efter att de blivit av med själva smittan, berättar David.

Biverkningar

Lätta biverkningar är inte ovanligt efter att man fått sin vaccindos.

– Man kan få lite ont i armen, bli trött eller få lite feberkänsla i några dagar. Det är helt normalt och kan ses lite som ett kvitto på att vaccinet har aktiverat immunförsvaret, förklarar David Edenvik.

Det bästa sättet att hålla sig informerad om vaccinläget är att besöka 1177.se. Där finns alltid uppdaterad och faktagranskad information.

– I såna här situationer är det vanligt att det uppstår ryktesspridning, så det är viktigt att hämta sin information från säkra källor, tipsar David.

SE UPP!

Att vaccinera sig mot Covid-19 är gratis. Om någon kontaktar dig och vill ha betalt så rör det sig om bedrägeri. Detsamma gäller om någon efterfrågar bankuppgifter eller ber dig legitimera dig via bank-ID. Får du sådana samtal, lägg på luren direkt.